Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Австрия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Първи фалит на регион в еврозоната

Дата: 07.03.2015
Еврозоната е заплашена от първия фалит на регион
Каринтия е гарантирала дългове, които не може да покрие

Австрийската провинция Каринтия може да стане жертва на новите европейски банкови регулации

Австрийската алпийска провинция Каринтия е изправена пред фалит, след като Виена отказа да покрие загуби, дължащи се на провалена банкова експанзия в Източна Европа и Балканите на национализираната Hypo Alpe Adria. Регионът е бил акционер, в банката, преди финансовата кризата и след това участва и в "лошата банка", в която бяха прехвърлени токсичните й активи.

В петък агенция Moody's намали драстично кредитния рейтинг на Каринтия с четири степени от А2 до Baa3. Това е само една степен над "боклук". Стъпката е заради прекомерното участие на провинцията в Heta Asset Resolution. Това е "лошата банка", която пое всички "токсични" активи на фалиралата и заради това национализирана през 2009 г. банка Hypo Alpe Adria, възлизащи на 18 млрд. евро, съобщава Reuters.

"Като отбелязваме намерението на централното правителство да защити данъкоплатците по новите правила за банкови кризи, Moody's смята, че предприетите до момента стъпки внасят още по-голяма несигурност по случая" - заявиха от рейтинговата агенция.

На 1 март австрийският финансов регулатор пое управлението на Heta и изненадващо спря плащания за над 11 млрд. евро, след като одит откри дупка в баланса й от 7.6 млрд. евро, която правителството отказа да запълни. Виена наложи мораториум над плащания по дългове на Hypo/Heta до 31 май 2016 г.

"Правителството няма да похарчи нито евро повече от парите на данъкоплатците за Heta" - заяви финансовият министър Йорг Шелинг. Аферата Hypo вече струва 5.5 млрд. евро на австрийските данъкоплатци. Властите разчитат да намерят приемливо за кредиторите решение за активите на Heta. Според ведомството на Шелинг, става дума за 9.85 млрд. евро, от дълга на фалиралата банка и 1.24 млрд. евро, гарантирани от държавата облигации. Правителството предупреди, че кредиторите може да бъдат принудени да приемат отписвания на дълг до 50 %. Това ще стане по новите европейски правила за преструктуриране на банкови дългове, които Австрия и Германия приеха тази година, а от догодина ще важат в цялата еврозона.

През миналата година правителството обяви за продан балканския бизнес на групата, като на финалната права останаха два кандидата - инвестиционният фонд Advent, който разчита на финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие, и група български инвеститори, предвождани от Денис Бареков. В крайна сметка през декември правителството се договори да продаде балканските операции на Advent за максимална цена от 200 млн. евро, като сделката трябва да приключи през второто тримесечие на тази година.

"Тази история се разраства все повече и повече. Продължават да подритват консервата по пътя, но накрая тя ще ги удари по главите и Heta няма да е последната жертва. Този случай напомня за ситуацията с Ирландия. Каринтия е гарантирала дългове, които сега може и да не успее да покрие. Има много други региони, които може да изпаднат в затруднения, включително Валония в Белгия или Сицилия" - коментира Марк Остуолд от Monument Securities.

Управителят на 550-хилядната провинция Каринтия, на границата със Словения, Петер Кайзер заяви, че правителството му не носи отговорност за дълговете, докато Heta не бъде окончателно обявена за фалирала. Кайзер допълни, че ще защитава провинцията пред съдилищата, и предупреди, че Каринтия ще бъде изправена "пред драматична ситуация", ако бъде обявен фалит, каквото е очакването. Акциите на Hypo бяха силно надценени преди световната глобална криза от тогавашния губернатор на Каринтия и лидер на популистката Партия на свободата - Йорг Хайдер.

До момента Австрия не е пострадала особено от неуредиците в Каринтия. Въпреки че наскоро изгуби "златния" си кредитен рейтинг ААА, страната пласира преди седмица за пръв път в историята си петгодишни облигации при отрицателни лихви.

Мораториумът над плащанията на Heta обаче може да окаже негативно влияние върху други кредитни институции. Сред тях е Bayern Landesbank, собственост на германската провинция Бавария, и базираната в Мюнхен FMSW, която също е публична собственост. В свой доклад Международният валутен фонд предупреди, че три големи банки - Raiffeisen, Erste и Volksbanken, са твърде уязвими от евентуални удари.

Fitch предупреди, че експозициите на австрийски банки към Русия, Украйна и останалата част от Източна Европа са 194 млрд. евро или 59 % от БВП на страната.

Daily Tеlegraph

Видяна общо: 1298 рейтинг: 0.64

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.