Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Унгария.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Седмица след Спенеър и Малев обяви фалит

Дата: 03.02.2012
Malev Hungary
През 2010 г. Малев отчете загуба от 110 млн. долара, а общите й задължения към момента възлизат на около 60 млн. долара

Тази сутрин унгарският национален превозвач Malev съобщи, че спира работа поради недостиг на средства. Решението идва близо месец след като ЕС нареди на компанията да върне правителствената помощ.

„В 05.00 часа на 3 февруари, след 66 години в бизнеса, Malev спира да лети. Причината за колапса на превозвача е внезапната загуба на ликвидност, дошла вследствие на молбите за ускорено погасяване на кредитите" - уточни изпълнителният директор на компанията - Лоран Лимбургер.

В понеделник затъналият в дългове държавен авиопревозвач беше поставен под защита от кредитори. Сумата, която Malev трябва да върне, е приблизително колкото всички приходи за 2010 г.

След неуспешната приватизация на Malev, през 2010 г. Унгария изкупи 95 % от авиопревозвача, осигуряващ работа на 2 600 служители и 40 % от годишния оборот на международното летище в Будапеща. През 2010 г. компанията отчете загуба в размер на 110 млн. долара, а общите й задължения към момента възлизат на около 60 млн. долара.

Унгарското правителство във вторник издаде укази, в които определят правилата, по за обезщетенията на пътниците от държавния бюджет, ако Malev спре полетите си. Като краен срок за подаване на искове за компенсации е посочен 31 март. Говорителят на правителството все пак обяви, че съществуването на националния превозвач остава в интерес на Унгария. По думите му ръководството на Malev трябва да изготви план за управление на ликвидността през почивните дни. Междувременно правителството ще продължи преговорите с потенциалните чужди инвеститори, които обаче не бяха назовани.

Wizz Air ще предостави специален спасителен пакет на пътниците, засегнати от прекратените полети на Malev, като им предложи алтернативни полети от/до Будапеща, съобщиха от най-голямата нискоразходна-нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа.

Пътниците, които имат валиден електронен билет от Malev за пътуване между 3 февруари 2012 и 24 март 2012 могат да се обадят в кол центъра на Wizz Air +36 1 358 6565 и да се възползват от цената 9900 HUF (в една посока, с всичко включено). Броят на местата е ограничен и полетите трябва да бъдат презаверени до 18 ч. на 13 февруари 2012.

Условия за презаверка на полетите са: Пътниците трябва да имат валиден електронен билет с номер, който да съобщят чрез обаждане в кол центъра на Wizz Air, за да бъде извършена презаверка на тяхното пътуване. Пътниците ще трябва да представят отпечатано копие на техния оригинален електронен билет от Malev (в допълнение към маршрута на Wizz Air) докато се чекират за техния Wizz Air полет. На пътници без електронен билет от Malev няма да бъде разрешено да пътуват.

Допълнителни такси ще се начисляват за допълнителни услуги като чекиране на багаж, приоритетно качеване на борда и пр.

Моля, проверявайте на wizzair.com информацията, както и детайлите относно размера на багажа и съответните ограничения.

Видяна общо: 847 рейтинг: 0.28

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.