Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Египет.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Франция дава на Египет кичур коса на Рамзес Втори

Дата: 11.03.2007

Франция ще върне на Египет кичур коса от мумията на фараон Рамзес Втори, който едва не предизвика скандал между двете страни, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на публикации в местния печат. Кичурът на фараона, управлявал страната през ХIII в. пр. Хр., бе конфискуван през есента на миналата година в Гренобъл от французин, предложил го на търг в интернет.

Решението за връщането на кичура е взето, след като Кайро изпрати официално запитване миналата седмица. Съхранявана в музея в Кайро, мумията била изпратена във Франция преди 30 години, за да се установят причините за странното "заболяване", засегнало трупа на последния велик фараон. Поставената диагноза сочела като причина рядко срещана гъба - Deadalea biennis fries.

През 1977 г. мумията била върната в Египет. Направените изследвания позволиха да се установи, че Рамзес Втори е умрял на около 80-годишна възраст, бил е висок 1,72 м и е имал светла кожа. Мъжът бе задържан от полицията в дома му в Сент Егрев в департамента Изер, Франция, през ноември миналата година. Той обяснил, че наследил кичура коса от баща си, който навремето е участвал в екипа, натоварен със задачата да изследва мумията на най-прочутия от фараоните, управлявал Египет между 1279 г. и 1213 г. пр. Хр.

Видяна общо: 379 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.