Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Египет.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Тутанкамон без мъжко достойнство

Дата: 03.11.2007

Неизвестни крадци срязали гръдния кош на египетския владетел, за да откраднат яка със скъпоценни камъни, която е била залепена за гърдите на Тутанкамон. Похитители на гробници в Египет задигнали и мумифицирания пенис на фараона.

Изненадващата липса била установена от местната археоложка д-р Салима Икрам, която смята, че кражбата е станала през Втората световна война. Д-р Икрам от Университета в Кайро е изследвала рентгенови снимки на египетския цар, правени през 1926 г., и после ги е сравнила с изображенията на скенер от 1968 г. Така разкрила липсата на пениса. Тутанкамон със сигурност е бил балсамиран с пенис, твърди експертката.

Гробницата на 19-годишния владетел през време на войната е била недобре охранявана и е възможно местни хора да са откраднали бижутата. Едната теория е, че е твърде възможно те да са стрили пениса на прах, за да сварят от него отвара срещу импотентност. Според друга теория похищението може да е извършено от британски войници, биещи се с хитлеристите в Северна Африка.

Британският археолог Хауърд Картър през 1922 г. е открил фараона в златен ковчег, поставен в каменен саркофаг. Изследването на д-р Икрам е показало, че Тутанкамон е умрял след злополука с ловна колесница, при която е счупил левия си крак над коляното, и може да е починал от отравяне на кръвта, а не е бил убит. Експертите са установили също, че Тутанкамон е имал ханш с обиколка 109 см.

Откритията на египетските археолози се съдържат в документалния филм Тутанкамон: тайни на момчето фараон.

Видяна общо: 395 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.