Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Египет.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Визитата на Хилари Клинтън в Египет се оказа фиаско

Дата: 16.07.2012
Поредната неуместна визита на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън
Домати и трандафори бомбардираха кортежа на Хилари Клинтън в Александрия

Протестиращи са замеряли кортежа на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън с домат и обувки. Инцидентът е станал вчера, след като външният министър е прочела лекция за демократическите права и е била на път за град Александрия.

В колоната от бронирани автомобили са полетели обувки и бутилки с вода. Клинтън и колата й са останали невредими, но египетски чиновник е получил удар с домат в лицето.

Протестиращите са скандирали "Моника! Моника!", опитвайки се да припомнят на Клинтън скандалната история с мъжа й Бил Клинтън, който имаше афера със стажантката в Белия дом Моника Люински през 90-те години на миналия век.

През уикенда бе първото посещение на държавния секретар на САЩ в Египет, след падането на Хосни Мубарак и избирането на ислямиста Мохамед Мурси за нов президент. В навечерието на инцидента с доматите пред хотела на Клинтън е имало протест, по време на който събралите се хора са скандирали "Клинтън, тръгвай си!". Множеството е скандирало и антиислямистки лозунги, обвинявайки САЩ в подпомагане на идването на власт на партия Мюсюлмански братя.

Хвърлянето на обувки се смята за голяма обида в мюсюлманския свят. Този метод получава разпространение през 2008 г., след като иракският журналист Мунтазир ал Зайди хвърля обувката си срещу президента на САЩ Джордж Буш, по време на пресконференция. Секунди след хвърлянето на обувката Зайди е повален от охраната на американския президент, а по-късно осъден на три години затвор. Популярността му е изключително голяма и заради добро поведение той е освободен скоро след това.

Ройтерс

Видяна общо: 434 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.