Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Хондурас.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.

Археолози откриха следи от древна шоколадова бира

Дата: 17.11.2007

Археолози откриха следи от теобромин – вещество, което се съдържа в какаото, в глинени съдове, направени 1 000 години преди новата ера. Предполага се, че съдовете са били използвани за нискоалкохолна напитка от типа на бирата, приготвена от месестата част на плодовете на какаото, съобщи списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Известно е, че обитателите на Централна Америка още от около 500 г. пр.н.е. са използвали какаовите зърна за изготвяне на пенлива шоколадова напитка, която е играела важна роля в живота на обществото. Именно оттам през 16 век шоколадът идва в Европа. Според археолозите напитката се е поднасяла в съдове с разширяващо се гърло.

Глинените съдове с несъмнени следи от теобромин, открити от група археолози под ръководството на Джон Хендерсън в района на древното селище Пуерто Ескондидо в Хондурас, имат дълго тясно гърло. Най-старите от тях са от 1 100 – 1 200 г. пр.н.е.

Според изследователите тази форма на съдовете не е подходяща за пенлив течен шоколад. Хендерсън и колегите му смятат, че тези съдове са били използвани за разливането на алкохолна напитка, силна около пет градуса, която е била приготвяна от сурови плодове на какаото чрез ферментация. По-късно вероятно индианците са открили, че от какаото може да се приготви шоколад, който измества древната напитка.

Екон.бг

Видяна общо: 384 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.