Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Македония ни чака за шопинг туризъм

Дата: 11.01.2007

Границата ни с Македония скоро ще се превърне в "Плод и зеленчук". Съседите ни се надяват българите да започнат да прескачат за няколко часа, за да напазаруват евтино домати, праз и ябълки, съобщава македонският "Дневник". Крива Паланка ще стане Кюстендил, а Струмица - Петрич, коментира вестникът. Шопинг туризмът отдавна се практикува от другите европейски съседи на Македония - гърците. Хората в Струмица, Крива Паланка, Делчево и дори Гевгели и Дойран очакват все повече гости купувачи от България. Ръце потриват не само земеделските производители и търговците, но и собствениците на кафенета, бръснарите, фризьорите, стоматолозите, лекарите.

Търговията с плодове от западната ни съседка е в застой от началото на годината. Нито килограм македонски ябълки не са изтъргувани на зеленчуковата борса в София. Там продават само македонски лук. Той струва 70 ст. за кг и е с 20 ст. по-скъп в сравнение с полския кромид. Допреди пет години търговията със зеленчуци и плодове от Македония е била доста разгорещена. Оттам сме внасяли 59% от зелето, 35 на сто от дините и всеки трети килограм ябълки. В момента на пазара у нас се предлагат предимно гръцки краставици и турски домати. Оранжериите ни не произвеждат, съобщи председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Ивайло Тодоров пред "Фокус". Според него увеличението на цените няма нищо общо с ЕС, а е обичайното зимно поскъпване.

Видяна общо: 326 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.