Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

20 000 македонци влизат в ЕС с български паспорти

Дата: 12.01.2007

Имам българско гражданство и български паспорт. Една от основните причини е, че така си улеснявам живота. Това заявява за скопския "Утрински весник" професорът по международно право в Скопския университет Тони Дескоски.

Той разказва как като български гражданин може да пътува повече, не си губи времето в чакането на виза.

Не виждам да има някакъв проблем в това, че чрез българския паспорт заявявам, че съм от български произход, че предците ми са българи, че аз съм българин, че българският език и култура са мои. Нямам проблем с македонската идентичност, заявява Тони Дескоски.

С влизането на България в Европейския съюз пред мен се отварят нови врати за работата ми. От идеали не се живее.

Познавам цели семейства, които са с българско гражданство и искат да напуснат родината, заявява от своя страна Милан Ф, който е сред двайсетте хиляди македонци, напуснали Македония през последните години.

"Утрински весник" отбелязва, че с приемането на България те ще станат европейски граждани.

Какво означава да си с българско гражданство и да живееш в Македония? Дали и македонците с български паспорт ще могат да си купуват имот в ЕС, дали ще могат да работят в съюза? Тези въпроси задава изданието.

Професор Тони Дескоски коментира пред вестника, че нови 20 000 български граждани в Македония означава и 20 000 етнически българи в Македония.

С придобиването на българско гражданство и подписването на декларация за българска етническа принадлежност се изменя етническата структура на Македония.

Това според професора в Скопския университет е проблем.

В Македония заявките за български визи ще се дават и по телефона, за да се избегнат големите опашки пред посолството на България.

В Битоля дневно се издават около 150 визи.

Видяна общо: 405 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.