Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Паметник на Александър Македонски разбуни духовете в Скопие

Дата: 10.05.2009

Плановете на премиера Никола Груевски за издигане на гигантски паметник на Александър Македонски в центъра на Скопие се сблъскаха с острото противопоставяне от страна на македонски интелектуалци и опозицията.

Мнозина поставиха под въпрос смисъла на 22-метровата статуя, която предстои да бъде открита на централния площад на македонската столица най-късно през октомври 2010 г.

Монументът с височина на 8-етажен блок, който ще изобразява Александър Македонски, яхнал коня си Буцефал, е поръчан на италиански скулптор. Издигането му е част от амбициозна програма на община Скопие за поставянето на 17 паметници и бюстове на обща стойност 10 млн. евро.

Интелектуалци обвиниха премиера в грандомания заради проекта, който ще глътна 4,5 млн. долара. „Никъде по света няма подобен паметник. Дори великият Микеланджело по онова време, ако бе решил да направи подобно нещо, е щяло да изглежда смешно", заяви македонският скулптор Благоя Чушков. Други поставиха под съмнение как гигантският монумент ще се впише в градския пейзаж на Скопие.

Гръцки медии вече определиха плановете на Груевски като провокация към Атина преди подновяването на преговорите за името на Македония.

Видяна общо: 611 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Паметник на Александър Македонски разбуни духовете в Скопие
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.