Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Андроник II и безценната плащеница за Охрид

Дата: 10.05.2009

До средата на XX век междудържавните подаръци са най-често скъпи и надхвърлящи конкретния смисъл

Сред най-важните открития на експедицията, водена от руския археолог Никодим Кондаков (1844-1925) в областта Македония през лятото на 1900 г., е безспорно плащеницата, подарена на охридския архиепископ - вероятно Григорий (1313-1328) и вероятно в началото на ХIV в. - за обновяването на храма.

Изработена от двуслойна червена коприна, плащеницата е с обща площ 3.25 кв. метра и е най-голямата в света от паметници на византийския дворцов текстил, запазени до днес. Изработката й в някое от цариградските императорски ателиета е отнела няколко месеца, а употребеното злато и сребро, изтеглени на тънки нишки за везане, са близо 2 кг.

Макар че очевидно е внимателно съхранявана, неизвестно кога долният й ляв ъгъл е засегнат от пожар. Изгорялата част е била заменена с нескопосно пришита църковна тъкан (воздух) с изображение на сцената Приемане на причастието, която също се датира в ХIV в. При продължителната и много тежка реставрация на паметника от 1991 до 1996 г. (реставратор М. Орманова, НИМ) двете тъкани с огромна историческа и художествена стойност бяха разделени и днес се излагат поотделно. Смята се, че са напълно стабилизирани както по отношение на коприната, така и на сребърните и златните нишки и това състояние може да бъде запазено задълго, ако се спазват определени изисквания за съхранение и представяне.

Видяна общо: 631 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.