Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

ЕС сваля визите за Черна гора и Македония

Дата: 22.05.2009

Гражданите на Македония и Черна гора най-вероятно ще могат съвсем скоро да пътуват без визи в страните - членки на ЕС. Това сочи предварителният доклад на Еврокомисията за отпадането на визовия режим, който беше предаден във вторник на чешкото председателство на съюза. Другата седмица Брюксел ще проведе консултации със страните - членки на ЕС, и през юни окончателно ще обяви дали визите падат.

Документът оценява, че Македония и Черна гора са изпълнили всички условия за премахването на визите. Сърбия все още е под въпрос не само заради непредадените в Хага военнопрестъпници, но и заради опасенията на някои европейски страни, че право на сръбски паспорт и двойно гражданство имат и косовските албанци, и гражданите на Република Сръбска. Ако Сърбия получи визова либерализация, тези хора също биха придобили право на свободен достъп в страните от ЕС, а в доклада на Брюксел изрично се посочва, че Босна не е изпълнила някои съществени условия от "пътната карта" за визите. Албанците не получават зелена светлина поради същите причини, а Косово изобщо не е включена в документа.

Някои европейски страни настояват визите да бъдат премахнати накуп за целите Западни Балкани вместо държава по държава, но Европейската комисия защитава подхода, че всяка страна е оценявана според собствения си напредък. Под въпрос все още е и дали Гърция няма да наложи вето на визовата либерализация за Македония.

Видяна общо: 571 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.