Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Македонският президент: За компромис са нужни двама

Дата: 16.09.2009

"Македония иска решение за името си, но няма да разговаря за национална идентичност и език" - заяви в Берлин президентът на западната ни съседка Георге Иванов по време на реч пред фондация Конрад Аденауер. "За нас е неприемливо да се откажем от 126-те страни, които вече са признали Република Македония под конституционното й име" - каза президентът, цитиран от агенция МИА.

Иванов подчерта, че Македония е единствената страна в света, на която е било поставено условие да смени името си, за да получи членство в ООН, в НАТО, а сега вероятно и в Европейския съюз.

Той припомни, че Македония е приела да преговаря с Гърция, направила е отстъпки, сменила е конституцията и знамето си, но това не е било достатъчно за Гърция.

Македония е готова да направи компромис, но компромисът е като танго, за него са нужни двама, каза македонският президент.

Иванов оцени като абсурдно временното наименование Бивша югославска република Македония. Македония иска да я смятат за европейска, а не за бивша югославска страна, каза той. Това е все едно източната част на Германия да се нарича "бивша съветска колония" или САЩ да се смята за "бивша британска колония", добави Иванов.

Не живеем в миналото, а в настоящето, не сме бивши, а реални, искрено желаем да бъдем част от НАТО и ЕС и сме готови да вземем тежки решения, ако е необходимо, но не с цената на нашето достойнство, подчерта македонският президент.

Видяна общо: 574 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.