Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Скопие промени спорните текстове в енциклопедията

Дата: 25.09.2009

Вчера, на извънредна среща, Македонската академия на науките и изкуствата реши да промени спорните текстове в издадената миналата седмица Македонска енциклопедия. Енциклопедията, която е първа за страната от независимостта й през 1991 г., предизвика гнева на албанската общност в Македония, както и на съседните Косово и Албания, заради описанията на историята на албанците.

Малцинството - Прищина и Тирана обвиниха Скопие, че създава етническа нетолерантност. От академията обявиха, че ще променят текстовете, но няма да изтеглят пуснатото на пазара издание. При представянето й миналата седмица, енциклопедията беше определена от премиера Никола Груевски като най-голямото научно постижение на Македония.

Българското посолство в Скопие също изрази негативна позиция за спорната книга. Мисията ни в Македония разпрати до медиите в страната специално съобщение, цитирано от БТА, в което коментира, че изданието, "което претендира да бъде научно, е подчинено и преследва конюнктурни политико-пропагандни цели". В текста се казва, че е недопустимо в една държава, "която иска да стане член на НАТО и ЕС, да се използват отживяла времето си лексика и идеологеми от епохата на студената война. Такъв подход е в разрез с възприетия в тези организации тон и не допринася за утвърждаване на добросъседските отношения и елиминиране на "езика на омразата" - едни от основните изисквания към Република Македония по пътя на нейната евро-атлантическа интеграция".

От посолството припомнят, че София нееднократно е искала сътрудничество със Скопие в научната област. "Както нееднократно е подчертавала българската страна, съвместният и обективен прочит на общата за двете държави история е напълно възможен при строго научен анализ на историческите обстоятелства и факти", се казва още в становището, като се посочва, че текстовете, отнасящи се за България в енциклопедията, "очевидно не са плод на такъв анализ"

Видяна общо: 558 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.