Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Македония и Косово разрешиха граничните си спорове

Дата: 19.10.2009

Македония и Косово постигнаха в петък дългоочаквано споразумение за демаркиране на общата им граница, като по този начин отвориха пътя за установяване на двустранни дипломатически отношения, съобщиха информационните агенции. Според косовския премиер Хашим Тачи споразумението се базира на "уважение на принципите за суверенитета, териториалната цялост, политическата независимост и мирното решаване на споровете". Македонският премиер Никола Груевски заяви, че споразумението ще донесе по-голяма стабилност, тъй като урежда важен регионален въпрос. Документът демаркира цялата 150-километрова граница между двете страни, но подробности за съдържанието му не бяха оповестени.

Според македонските медии споровете са били за територия от 20 000 хектара в района на македонските села Дебалде и Танушевци. Прищина оспорваше границата, определена през 2001 г., когато Косово още беше част от Сърбия. Властите в Прищина твърдяха, че косовските селяни не можели да стигнат до нивите си заради тази граница. Според Скопие спорната зона е била използвана от албански бунтовници през 2001 г., а по данни на полицията сега се използва от контрабандисти. Македония беше от страните в Европа, признали независимостта на Косово още същата година след обявяването й - през октомври 2008 г. Скопие обаче отказа да установи дипломатически отношения с Прищина, преди да бъде решен проблемът с границата.

Върховният представител за външната политика и сигурността на ЕС Хавиер Солана приветства постигнатото споразумение и заяви че то е "знак за зрялост, отговорност и взаимно уважение". Шведското председателство на ЕС също поздрави постигнатата договореност и отбеляза, че Македония е първата страна от бивша Югославия с напълно определени граници. Американското посолство в Прищина заяви, че с това споразумение Косово и Македония са направили важна стъпка към гарантирането на регионалната стабилност.

Македонският парламент се събра в събота на извънредно заседание и ратифицира споразумението, като на заседанието присъстваха посланиците на САЩ Филип Рикър, на ЕС Ерван Фуере и на Швеция Ларс Фреден. За сделката гласуваха 72 от общо 120 депутати, а 11 бяха против. Косовският парламент ратифицира споразумението при второ гласуване, след като на първото не успя да постигне необходимото мнозинство от две трети от депутатите.

Депутатите от опозиционната Либерална партия на Македония обаче напуснаха залата по време на извънредното заседание на парламента и обявиха, че то нарушава конституцията на страната. "Македонската конституция е ясна - или парламентът трябва да ратифицира сделката с разширено мнозинство, или тя трябва да бъде одобрена с референдум. Ние не получихме отговор дали Македония всъщност се е съгласила на промяна на територията й с тази сделка", каза Андрей Жерновски от ЛП.

Видяна общо: 517 рейтинг: 0.13

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.