Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

До месец Македония се надява да започне преговори за присъединяване към ЕС

Дата: 12.11.2009

Македонският външен министър Антонио Милошоски изрази очакване страната му да започне преговори за присъединяване към ЕС в края на годината, блокирани от спора с Гърция за името на страната. Македония очаква, че извършените реформи и положените усилия за подобряване на отношенията с всички съседни страни, включително за разрешаване на спора за името, ще бъдат признати от страните членки на ЕС, каза Милошоски пред депутатите в Европейския парламент. И в крайна сметка в края на годината 27-те правителства на страните от ЕС ще препоръчат на Европейската комисия да започне преговори за присъединяване на Македония към ЕС. Всяко забавяне на процеса ще има обезкуражаващ ефект, особено за младите поколения в Македония, предупреди той.

Милошоски се надява, че неотдавнашната победа на социалистическата партия ПАСОК на парламентарлните избори в Гърция ще даде нов тласък на преговорите за разрешаване на спора с Атина.

Македония получи статут на кандидат за член на ЕС през декември 2005 г., но приближаването й бе блокирано от Гърция, която от 1991 г. предотвратява международното признаване на Македония под конституционното й име, тъй като смята, че то принадлежи на националното й историческо наследство.

През април 2008 г. Гърция използва правото си на вето и блокира присъединяването на Скопие към НАТО. Тя заплаши да направи същото с интеграцията на Македония към ЕС.

В средата на октомври Европейската комисия препоръча започването на преговори за присъединяване, имайки предвид напредъка, постигнат от Скопие. Това решение обаче изисква единодушието на 27-те членки на ЕС, включително на Гърция, която постави като предварително условие решаването на въпроса за името.

Агенция Франс Прес

Видяна общо: 570 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | До месец Македония се надява да започне преговори за присъединяване към ЕС
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.