Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Македонската православна църква промени названието си

Дата: 13.11.2009

Македонската православна църква (МПЦ) промени името си, добавяйки към него названието Охридска архиепископия, след като това бе единодушно прието на църковно-народен събор вчера.

Делегати от всички епархии и институции на МПЦ се събраха на архиепископски църковно-народен събор в залата на съборния храм Свети Климент Охридски, в Скопие. Те гласуваха промени в църковния устав, една от които се отнася до смяна на църковния герб със символа на катедралната църква на охридските архиепископи Света София, в Охрид. Знамето на МПЦ остава червено, но ще носи новия герб.

Говорителят на МПЦ епископ Тимотей заяви, че тази църква никога в историята си не се е отрекла от Охридската архиепископия.

Промяната на името на МПЦ се обяснява в Скопие като откриване на пътя за решаване на проблемите със съседните църкви, преди всичко със Сръбската православна църква /СПЦ/ и останалите, които не признават автокефалността на МПЦ.

МПЦ обяви едностранно отцепване през 1967 г. и не е призната от православните църкви. Със специален акт, наречен томос, СПЦ призна автономията на Охридската архиепископия начело с Йован Вранишковски.

Агенция МИА

Видяна общо: 617 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.