Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Луно, Луно, земльо македонска!

Дата: 21.11.2009

Така възкликнал македонецът, наблюдавайки как руснаци и американци летят към Луната.

Стар виц. От времето на студената война. Но много истински. Иредентизъм ли е, комплекс за малоценност ли е, нещо друго много сбъркано ли е - не знам. Но да градиш държава, готова да се разпадне, с претенции към съседите си, е (меко казано) нахалство.

Имам много приятели македонци. От Македония. И доста македонски студенти съм обучил. Смяли сме се с български вицове за македонци и македонски вицове за българи. Понякога сме спорили. Веднъж дори скастрих цял курс за нетолерантно отношение към колега от тази измъчена страна. Страна с насилствено посръбчен език. Страна без история. Страна с промито национално съзнание.

Някои от македонските ми студенти бяха непробиваеми - здраво се държаха за всичко, натъпкано им в главичките още в ранна детска възраст, в Титова Югославия. Други откриваха лъжите и страдаха като всеки измамен човек. И точно от един такъв, мислещ и следователно страдащ човек, чух най-тъжното признание: "Може да сте прав, професоре, но ние сега искаме да изградим своята държава, искаме да се докажем като държавнотворчески народ. И сме горди, че го правим, въпреки всичко."

Тези млади хора, с такова мислене, трябва да бъдат чути. И в Македония, и в България. Защото те са бъдещето на Македония. Те са нововъзникващото национално съзнание. Те са реалната македонска идентичност - освободена от лъжите, от кражбите на история, от политици с деформирано мислене.

На Балканите обаче всичко е така омешано, че ако речем да го разплитаме, неминуемо ще стигнем до разсичане с меч на възлите. Аз например съм един от малкото българи, които нямат никаква родова връзка с Македония. Но съм кръстен в Куманово! А кръстницата ми (царство й небесно на леля Флора, много красива жена беше и много хубаво пееше "Я кажи ми, облаче ле бяло") беше албанка! Пък на моя близка баба й била гъркиня - от Димотишко. И ако всеки погледне зад себе си, ще открие куп основания да не го разплитаме този проклет балкански възел, а да го приемем какъвто е.

Към днешното, ако се вслушаме, туку-виж сме чули нещо за канадските внуци на някого или за мексиканските братовчеди на другиго. В трамвая вчера едно момиченце-негърче разговаряше с приятелката си на чист български, уличен при това, език. Дъщерята на моя виетнамска студентка май за българин ще я омъжваме. Друг мой студент, от Тайланд, се ожени за германка и момченце им се пръкна - то какво е по националност?

Май, ако погледнем напред, ще видим, че далечното, дори след Европейския съюз, бъдеще на националната държава се размива и хората би трябвало да живеят като братя - с уважение към чуждите слабости и с толерантност към чуждите достойнства. Не е грешка, разбирайте го точно така - уважение към слабостите на човека и толерантност към това, с което ни превъзхожда. Защото, ако посегнеш към някого - с добро или лошо - нищо чудно на себе си да посягаш!

Съгласен съм и марсианци да сме, стига да няма такива политици като македонския премиер. Та по повод на неговото изказване, че в Австралия "македонците имат уникална възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин", си спомних друг стар виц: Като се родяло мъжко дете в Македония, плясвали го по главичката и му казвали "Айде, бегай в България министър да ставаш". Не е възможно да сме взели всичко читаво от Македония, та да опрат до единия Груевски! Тоя човек май ще довърши вица, с който започнах: "Луно, Луно, земльо македонска! Па ли ке те делиме, па ли ке се тепаме?"

Нема да се тепаме, господине! И нема нищо да делиме, а ке го сбираме. Най-напред в Европата, па после и во светот. А който не сака, ке го оставиме сам себе си да бара (търси, превода мой) каков е - българин ли, македонец ли, ескимос ли (както се бяха писали якорудчани, на които им писнало да се "самоопределят" ту като македонци, ту като българи). А дотогава ми се ще някой мой студент да префати владата во Скопие. Някой горд, че нова държава гради - без лъжи и присвоявания, без предразсъдъци, без инатлъци.

Проф. Чавдар Кръстев

Видяна общо: 574 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.