Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Вчера Македония махна петолъчката от герба си

Дата: 17.11.2009

Вчера македонският парламент подкрепи закона за герба на страната, като с решението се премахва от сегашното изображение останалата от социализма петолъчка. Гербът с петолъчката беше приет през 1946 г., като за основа на дизайна се ползва гербът на СССР. Сега държавният символ представлява поле, обкръжено с житни класове, които се свързват на върха, преплетени с плодове на мак и тютюневи листа, съединени в основата с лента, украсена с народна шевица мотиви. В средата на полето се очертава планина, в чието подножие тече река, а зад планината изгрява слънце.

Гербът на Македония е обект на спорове още от независимостта на страната, но в последните месеци дискусията около него особено се оживи. Опозицията обвини управляващите, че премахването на петолъчката е козметична поправка, и призова към цялостна промяна. Според македонската телевизия А1 обаче правителството иска да изчака спора за името с Гърция да бъде решен, за да предприеме по-решителни стъпки.

В страната в момента тече подписка на новия герб да бъде изобразен лъв на червен фон. Според македонските историци такъв е бил герб на Македония и за това свидетелствал Гербовник от 1620 г., който се съхранява в Белградския музей за приложни изкуства.

Преди два месеца в медиите се пови информация, че се обсъжда емблемата да бъде митичното създание грифон (с тяло на лъв и глава на орел), тъй като така ще се отрази и албанското малцинство в страната, чийто традиционен символ е двуглавият орел.

Видяна общо: 628 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.