Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

ЕС оказва натиск на Македония и Гърция за спора за името

Дата: 27.11.2009

Днес премиерите на Гърция и Македония, Никола Груевски и Георгиос Папандреу, ще се срещнат, за да се споразумеят как може да бъде избегнато гръцко вето на присъединяването на Бившата югославска република към Европейският съюз (ЕС), съобщават медиите от региона.

Груевски и Папандреу ще се срещнат на гръцката страна на Преспанското езеро, което е разделено между Гърция, Македония и Албания, пише ежедневникът от Скопие в-к Време. Позовавайки се на дипломатически източници, Време пише, че Македония и Гърция са подложени на силен натиск от европейските столици. До сега, Атина и Скопие са общували само косвено по "спора за името" с помоща на американския дипломат и посредник на ООН Матю Нимиц. Ако Груевски и Папандреу успеят да стигнат до "Соломоновско решение", Груевски ще трябва да информира възможно най-бързо председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с когото има определена среща на 2 декември.

Шведският външен министър Карл Билд, чиято страна държи ротационното председателство на ЕС, наскоро призова Скопие и Атина да се ангажират с преки преговори за решаване на спора за името. Въпреки това, двустранните преговори не означават, че посредничеството на ООН ще бъде изоставено.

Въпреки очевидно добрата воля, македонският президент Георге Иванов намекна, че ще бъде трудно да се постигне компромис. Той призова медиите да не съобщават непроверена информация и да цитират достоверни източници.

Бившият македонски министър на външните работи, Илинка Митрева, обвини правителството за липсата на прозрачност по преговорите. "Премиера Груевски трябва да ни каже дали е готов за компромис, и какво всъщност означава компромис," каза тя пред A1 TV. Митрева ръководеше външното министерство на страната от 2002 г. до 2006 г., когато социалдемократите бяха на власт.

Според съобщения в пресата, "Северна Македония" може да бъде един компромис за решаване на дългогодишния спор, но остават разногласията и объркването по отношение на "вътрешното" и "външното" използване на името. Не е решен още и въпросът трябва ли да се проведе референдум в бившата югославска република, за да се подкрепи компромиса.

EurActiv

Видяна общо: 599 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.