Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Шльокавицата е македонска ракия

Дата: 08.02.2013
О, Боже, що ме роди българин в Македония!!!
Традиционно македонската пърцуца се вари в казани на български перни Перла 05

Освен спора с Гърция препятствие по пътя на Македония към Европейския съюз могат да се окажат също ракията, мастиката, лютеницата, шопската салата и македонското вино. Според експерти тези продукти могат да се превърнат в условие, което някоя от страните може да постави на пътя на Македония към съюза.

Заради шопската салата, според познавачите, може да възникне сблъсък с България. България смята, че заради шопите, може да си присвои и този продукт. Районът, откъдето произлиза шопската салата, според състава на салатата, не е от България, защото родината на доматите е Латинска Америка. И Македония произвежда качествени домати, краставици и чушки.

Македонските винопроизводители вече се сблъскаха с проблема, как да декларират виното с оглед на проблемите, които създаде Гърция, която регистрира "македонското вино" като свое. България се опитва да присвои и защити мастиката и ракията, като своя марка, но за щастие засега не успява, защото става дума за генерични наименования.

Последният спор, между Австрия и Словения, за това, чий е кранският колбас, включи алармата, че македонските бизнес сдружения и преди всичко държавните институции, трябва да реагират.

Европейската комисия даде срок на двете страни до средата на този месец да се договорят, коя от тези две страни ще може и в бъдеще да произвежда този колбас под това име. В противен случай Брюксел ще вземе решението.

Гърция не само че успя да защити като свое македонското вино, но спечели и спора с Дания и Кипър за това кой ще има ексклузивното право върху наименованието на сиренето Фета.

Освен македонското вино, сиренето Фета Гърция е активна на още няколко фронта. Най-много тя воюва с Турция. Първо беше проблемът с геврека. Преди няколко години се спречкаха и за баклавата, след като на един прием в ЕС сладкишът бе представен като типичен десерт на кипърските гърци. Подобен проблем имаше и с локума.

вестник Скопски Дневник

Видяна общо: 697 рейтинг: 0.25

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.