Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Македония.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Проблемът, с името на Македония, вдъхнови американски сериал

Дата: 24.05.2013
И Шерлок Холмс не може да реши спора между Атина и Скопие
Елементарно Уотсън: Аз, Шерлок Холмс, съм македонец!

И Шерлок Холмс не може да реши спора между Атина и Скопие

Спорът за името между Македония и Гърция е толкова заплетен, че в неговото разрешаване е впрегнат и Шерлок Холмс, писа македонският в-к Вечер. Става дума за серия от поредицата Елементарно по американския канал Си Би Ес. Това е съвременна версия на историите за героя на Артър Конан Дойл - Шерлок Холмс. В края на първия сезон Холмс безуспешно се опитва да попречи на вечния си враг Мориарти, да саботира разрешаването на спора между Гърция и Македония, за името на бившата югославска република и за приемането й в Европейския съюз.

Съвременният Холмс, в сериала, се играе от Джони Ли Милър, познат от филма Трейнспотинг, а действието не се развива в Лондон, а в Ню Йорк.

Луси Лиу е женска версия на д-р Уотсън, врагът Мориарти също е жена и се играе от Натали Дормер. В сериала, Македония и Гърция са постигнали разрешаване на спора за името и са се договорили за приемането на страната в ЕС под името Република Нова Македония. Условието е името да бъде одобрено на референдум в Македония.

Злата Мориарти иска да саботира референдума и тайно купува огромно количество денари, които очаква рязко ще поскъпнат, ако референдумът се провали. За да постигне целта си, Мориарти отвлича дъщерята на богатия гръцки националист Христос Теопулос и го изнудва. От своя страна Теопулос иска да убие македонски лекар, живеещ в Ню Йорк, с име Андрей Бачера. Във филма Бачера е син на председателката на парламента в Скопие. Мориарти се надява, че убийството на популярен македонец, от гръцки националист, ще провали референдума.

Шерлок успява да разгадае плана на Мориарти, но не успява да го предотврати. Теопулос убива Бачера и съпругата му, а после сам е ликвидиран от съучастник на Мориарти. Краят на сериала тепърва предстои да бъде излъчен.

Читателите на вестника заподозряха, че това е американска пропаганда, в полза на гръцката кауза, в този спор.

Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос заяви пред вестник То Вима: "Гърция иска решение на спора, за името на Македония, което ще бъде ползвано от всички, за всестранна употреба и което няма да дава възможност за националистически аспирации. На нашите съседи, в БЮРМ, изпратихме послание за подписване на меморандум за сътрудничество и по този начин показахме нашата воля за намиране на решение по невредимия принцип на взаимно историческо и културно уважение, което се поставя като условие за намиране на решение за името, което ще бъде за всестранна употреба и няма да дава възможност за връщане на национализма от миналото.”

Видяна общо: 789 рейтинг: 0.29

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Проблемът, с името на Македония, вдъхнови американски сериал
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.