Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Бруней.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Султанът на Бруней навърши 64 години

Дата: 15.07.2010

Един от най-богатите хора на света - султанът на Бруней, отбеляза днес 64-тата си годишнина с тържества в столицата Бандар Сери Бегаван.

Хасан Болкиа е 29 по ред султан на Бруней. Възкачва се на престола през 1967 г. след като баща му абдикира доброволно. Подобно на него Хасан Болкиа е посветен в рицарство от кралицата на Великобритания Елизабет II.

Всяка година рожденият ден на султана се отбелязва с пищни и разточителни тържества. На 60 годишния му юбилей преди четири години кулминацията е вечеря за десет хилияди души в двуетажния султански палат, известен с 1788-те си стаи и златния купол с формата на листо. През деня султанът по традиция прекосява улиците на Бандар Сери Бегаван, облечен в парада униформа и препсан със златна сабя.

Официално доходите на султана бяха обявени през 1997 год., когато той се оказа най-богатият човек на света със състояние от 55.6 млрд. долара. Смята се, че половината от богатството му е придобито от сделки с петрол.

Семейството на султана притежава пет хиляди коли, като една от най-новите му придобивки е Rolls Royce Phantom Coupe. Държавният глава на Бруней притежава 600 коли от марката Ролс Ройс и 450 ферарита. За лична употреба Хасан Болкиа има два самолета Boeing 747-400S, обзаведени с позлатени мебели на приблизителна стойност от 233 млн. долара, припомнят международните агенции.

Династията на султан Хасан Болкиа държи властта от около 600 години, а неговите роднини заемат повечето министерски постове в кралството. С резервите си от петрол и газ Бруней е една от най-богатите държави в света. Образованието и здравеопазването са безплатни, а доходите не се облагат с данък.

Видяна общо: 405 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.