Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Индия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Химарайските глетчери умират

Дата: 16.12.2009

Пристъпвайки внимателно по неравната повърхност на глетчера Ратхонг, разположен на 5000 м надморска височина в Хималаите, д-р Шрестх Тайал иска да провери състоянието на 7-метровия стоманен прът, който лично е забил в леда преди шест месеца. След като от десетилетие той изучава ледниците в планината, д-р Тайал очаква той поне наполовина да се е показал, но сам е изненадан от откритието си. "Шест метра за шест месеца", възкликва ученият, дишайки тежко в разредения въздух на тази височина. "Това е страшно, глетчерът умира".

Д-р Тайал е само едни от многото индийски учени, опитващи се да дадат отговор на въпроса, възникнал в рамките на дебата около промените в климата – изчезват ли ледницитев Хималаите, а заеднос тях и най-големият източник на прясна вода извън полярните шапки на планетата? Краткият отговор гласи – да! Налице са изобилни доказателства, че глетчерите, които захранват Инд, Ганг, Брахмапутра, Иравади, Меконг, Янцзъ и Хуанхъ и осигурявата прясна вода на 2 млрд. души в сухия сезон, се топят все по-бързо. През 2007 г. междуправителственият панел за промените в климата (МППК) предупреди, че те ще изчезнат около 2035 г. и ще причинят глад, водни войни, смърт и катастрофи, което пък ще принуди милиони да емигрират.

Проблемът при хималайските глетчери е, че те са трудно достъпни, поради което липсват достатъчно данни, доказващи, че топенето им е причинено от климатичните промени. Това пък помага на скептиците, сред които е и индийското министерство на околната среда да отричат, че топенето е ненормално бързо и дава аргументи на страни като Китай и Индия да отстояват желанието си да не намаляват драстично вредните си емисии.

Положението може да се промени, след като от началото на годината индийският институт за енергетика и ресурси, където работи д-р Тайал, започна да поставя високотехнологични сензори в Хималаите, с които да следи състоянието на няколко ледника. "Желанието ни е да осигурим достатъчно данни за следващия доклад на МППК през 2013 г. Надяваме се тогава вече да не е твърде късно", заключава ученият.

в-к Сънди таймс

Видяна общо: 708 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.