Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Индия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Глад заплашва Индия

Дата: 29.04.2009

Съветникът на главния министър на провинция Пенджаб Сингх Байнс заяви, че слабата реколта през тази година ще доведе до най-тежката през последните 20 години продоволствена криза, която ще се отрази на изхранването на населението на цялата страна. Изявлението на високопоставения чиновник разкри опасенията на ръководството на провинцията, които индийското правителство отдавна се старае да запази в тайна.

По официални данни в щата Пенджаб, с основание наричан "житницата на Индия", се отглежда 44 % от цялата индийска пшеница. Според експерти през тази година, съгласно официалните прогнози, реколтата в щата ще отбележи значителен спад - от 16 млн. на 9 млн. тона зърно. Като основна причина се сочат на първо място неблагоприятните климатични условия - през месеците януари и февруари в Пенджаб са били необичайно сухи, то през март и първите седмици на април непрекъснатите проливни дъждове буквално са отнесли оцелелите остатъци от реколтата.

Местните власти и централното правителство вече са предприели редица спасителни мерки. В повече от половината райони на Пенджаб, както и в някои други зърнопроизводителни райони на страната е обявено извънредно положение. Като първа мярка се сочат допълнителните финансови помощи в размер на няколко млн. долара, но те с право могат да бъдат наречени капка в морето в сравнение със загубите на производителите. По независими експертни оценки щетите, причинени от природните бедствия, вече са надхвърлили 160 млн. долара, сума, която спрямо стандарта на живот в Индия може да бъде определена като огромна.

С цел да бъде избегната надвисващата хуманитарна катастрофа и задаващият се повсевместен глад, властите са забранили транспортирането на зърно в пределите на щата, но тази мярка едва ли е състояние да подобри ситуацията. Според данни, посочени от компетентните местни органи, през последните дни цената на пшеницата на местните пазари е нараснала с повече от 60% и това, при положение че индийското население е едно от най-бедните в света.

Кризата с изхранването на Индия е едва в началото си. По данни на ФАО в момента близо 960 млн. индийци гладуват, а според прогнозите числото им тепърва ще се увеличава. Проблемите се задълбочават не само там, но и в целия свят. Произтичащите от сушите и наводненията лоши реколти вече са обхванали и Северна и Южна Америка, Китай и редица други страни в региона, където реколтите показват рекордно ниски нива. А това неминуемо ще доведе до рязкото повишаване на пазарните цени не само на пшеницата, но и на хранителните продукти в целия свят в най-близко бъдеще. На първо място ударът, който природата нанася на голяма част от човечеството, ще се отрази преди всичко на страните, зависими от световните пазари.

Hindustan Times

Видяна общо: 499 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.