Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Индия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Индия купува 200 тона злато от МВФ

Дата: 05.11.2009

За разлика на нашата, индийската централна банка ще купи 200 тона злато от Международния валутен фонд за 6.7 млрд. долара

От организацията, базирана във Вашингтон определиха готовност за продажба на 403.3 тона злато през септември в опит да си осигурят нужните средства за продължаване на програмите по финансиране на държави от третия свят. Това е и първата сделка по програмата.

Преди два месеца от фонда заявиха, че ще се разделят с активите при цена 850 долара за тройунция, значително под пазарната цена от 900 долара тогава и стойност над 1050 долара в момента. Според официална информация обаче сделката е била сключена при цена от 1 045 долара за тройунция.

Сключването на подобна мащабна сделка незабавно разпали спекулациите сред анализатори. Съмнения около конкретната подбуда за този ход от страна на МВФ почти няма. Експертите са единодушни, че в основата на сделката стои търсенето от фонда на средства за финансиране на опереации в страни от третия свят.

Значителен интерес от страна на пазарите има към подбудите на индийската централна банка да се обвърже в толкова мащабна сделка по покупка на ценния метал. Според анализатори, централният депозитар на развиващата се икономика има за цел да диверсифицира резервите на страната.

Обезценяващият се американски долар принуждават все повече инвеститори, включително и централни банки, да се обръщат към златото като по-сигурен преносител на стойност във времето. След приключване на сделката, златото ще съставлява около 6 % от резервите на страната и ще се нареди на десето място в класацията на държавите държащи най-големи по обем златни резерви.

Експерти не изключват подобни ходове и от други развиващи се икономики като Китай, чиито резерви се увеличават въпреки кризата, а падащият долар ги обезценява.

Световните пазари отчетоха съвсем леко ефектите от сделката и цената на златото се повиши с едва 0.2 % до 1 061.48 долара.

Блумбърг

Видяна общо: 460 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.