Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Индия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Далай лама подразни Китай с посещение в спорен индийски щат

Дата: 08.11.2009

Хиляди ревностни будисти се събраха вчера в индийския планински град Таванг, щата Аруначал-Прадеш, разположен недалеч от границата с Китай, за да посрещнат тибетския духовен лидер далай лама, живеещ от 50 години в изгнание, съобщиха информационните агенции. Едноседмичната визита нагнети ново напрежение между Пекин и Делхи, които от десетилетия спорят за този район.

Китай осъди визитата и поиска Индия да я отмени, но Делхи обяви, че Далай лама, който след окупирането на Тибет от китайската армия преди 50 години живее в изгнание в Индия, е почетен гост и е свободен да посещава всяка част от страната. За да смекчат донякъде гнева на Китай, индийските власти забраниха достъпа на чуждестранни журналисти до района на визитата.

Тибетският духовен лидер пристигна с хеликоптер и беше посрещнат от няколко десетки хиляди души. Пред репортери в Таванг, след като откри музей в местен манастир на 400 години, Далай лама заяви, че е "обичайно Китай да протестира и да активизира кампанията срещу мене, където и да отида, въпреки че визитата ми изобщо не е политическа".

Пекин смята Аруначал-Прадеш за част от Южен Тибет и следователно по право принадлежи на Китай, като претендира за територия от около 90 000 кв. км. Индия отхвърля тези претенции и на свой ред твърди, че Китай е окупирал 38 000 кв. км от платото Аксай Чин в Западните Хималаи, които принадлежат на Индия. Двете най-многолюдни страни в света спорят по много въпроси, но това не им пречи да поддържат активни търговски отношения. Според прогнозите двустранната им търговия през 2010 г. ще достигне оборот от 60 млрд. долара, което е 30 пъти повече от 2000 г.

Видяна общо: 517 рейтинг: 0.13

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.