Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Индия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Индия забрани ГМО патладжан

Дата: 12.02.2010

Индийските власти не разрешиха отглеждането на генно модифициран патладжан въпреки твърденията на защитниците му, че той ще носи на фермерите поне 330 млн. долара годишно. Страната е втора след Китай по производство на патладжани.

Министърът на околната среда Джайрам Рамеш обяви, че налага мораториум на отглеждането на първия за страната ГМО зеленчук, допълнен с ген срещу болестите, които редовно унищожават реколтата в Индия. По думите му сред учените все още няма единодушие по въпроса, а забраната ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо за изграждане на обществено доверие.

Регулаторните органи одобриха сорта Бт Бринджал през октомври, но впоследствие срещу него се надигна буря от протести, посочва АФП. Привърженците на културата твърдят, че тя ще увеличи добивите с 50 %, ще намали употребата на пестициди и ще помогне за изхранването на мнозина от над 1 млрд. души население. Половината индийци са пряко зависими от земеделие, но то е изключително неефективно и стотици милиони хора продължават да мизерстват.

ГМО патладжанът е разработен от индийската компания Махико и американската Монсанто.

В Индия от 2002 г. се отглежда ГМО памук, което нареди страната след Китай и по добив и износ на памук, с което се занимават 5 млн. фермери.

Видяна общо: 568 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.