Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Индия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Пътната полиция в Ню Делхи търси нарушители чрез Фейсбук

Дата: 08.08.2010

Полицията в индийската столица Ню Делхи, известна с натоварения си трафик и агресивните шофьори, намери ново оръжие срещу нарушителите на пътя - Фейсбук. Властите в града създадоха специална страница в социалната мрежа, където потребители могат да качват снимки на шофьори, които не спазват закона.

"Пътната полиция в Ню Делхи не би могла да се справи без дейното сътрудничество, участие и подкрепа на всички граждани", пише в нейното описание.

Страницата е създадена преди близо 2 месеца и до момента има над 17 хил. почитатели, които са споделили близо 3000 снимки и десетки видеоклипове на нарушители. Потребители ежедневно качват кадри на мотористи без каски, неправилно паркирани автомобили, шофьори, които говорят по телефона, и други нарушители.

Пътната полиция разполага с екип от 4 души, които следят страницата денонощно. Освен че преглеждат за докладвани нарушения, те публикуват информация за затворени улици и задръствания и отговарят на въпроси на граждани.

Използвайки регистрационните номера на превозните средства от снимките, полицаите в града са издали 665 акта за нарушения. Въпреки притесненията относно защитата на личните данни на гражданите и достоверността на снимките те твърдят, че общественият отзив е изключително положителен.

От полицията признават, че е възможно снимките да бъдат манипулирани, но шофьорите имат право да обжалват актовете, ако смятат, че са издадени неправомерно.

Според полицая Сатиендра Гарг страницата във Фейсбук не призовава хората да снимат нарушителите: "Искахме да направим форум, където хората да споделят своето мнение и да предлагат промени."

"Пътната полиция не може да бъде навсякъде, а правилата винаги се нарушават. Ако хората искат да докладват за това, ние ги приветстваме. Нарушението си е нарушение." В 12-милионния град има 5 хил. пътни полицаи и социалната мрежа изпълнява полезна роля, допълва той.

"Досега всеки, който се канеше да наруши закона, се оглеждаше за пътни полицаи наблизо. Сега шофьорите ще бъдат много по-бдителни, защото трябва да внимават не само заради полицаите", коментира 27-годишен шофьор на миниван.

Новият метод на полицията породи и недоволство - според някои идеята гражданите да доносничат в интернет напомня на роман на Джорд Оруел "1984".

"Когато властите започват да използват интернет, за да следят гражданите, наистина се притеснявам, защото не знам докъде ще стигне това", коментира Гурав Мишра, управител на консултантска фирма в Ню Делхи.

Въпреки че страницата има хиляди почитатели, огромна част от живеещите в столицата всъщност нямат достъп до нея. Едва 25 на сто от жителите на индийските градове използват интернет, а това са най-вече по-заможните. През юли от Фейсбук казаха, че броят на индийците в социалната мрежа е над 12 милиона, а населението на държавата надхвърля 1.1 млрд.

Индия е държавата с най-много жертви на пътни инциденти в света. Броят на младите или необучени шофьори в последните години се увеличава бързо, тъй като и средната класа в страната расте. Пътната инфраструктура и индийската полиция не са подготвени да се справят с пренатоварването.

Проблемът е особено ясно изразен в задръстената от трафик столица, чиито улици трябва да поемат и 4-те млн. жители от предградията. От началото на годината пътната полиция в града е спряла почти 250 хил. шофьори, които са минали на червено.

През януари в Ню Делхи са били регистрирани 6.5 млн. превозни средства, а пътни специалисти изчисляват, че този брой набъбва с близо 1 000 всеки ден.

Ню Йорк таймс

Видяна общо: 469 рейтинг: 0.13

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.