Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Индия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Последователи на Хари Потър убиват дивите сови в Индия

Дата: 05.11.2010
Хари Потър
Хари Потър е обвинен за изчезването на дивите сови в Индия

Индийският министър на околната среда Джейрам Рамеш посочи почитателите на Хари Потър като причина за намаляващата популация на диви сови в страната.

Според него броят на хората, готови да купят птиците от нелегални търговци, се е увеличил заради книгите и филмите от поредицата за момчето магьосник.

"След публикуването на "Хари Потър" се появи странен интерес, дори сред средната класа, която живее в градовете, да се подаряват сови на децата", коментира Рамеш при представянето на доклад за популацията на сови в Индия.

Докладът е съставен от групата за опазване на околната среда "Трафик" и призовава за по-строги мерки за защита на птиците.

Авторът на проучването Абрар Ахмед признава, че е решил да разследва нелегалната търговия със сови след като приятел го помолил да намери бяла птица за 10-тия рожден ден на сина му, тъй като празненството щяло да бъде на тема "Хари Потър".

"Това вероятно е едно от най-странните искания, отправяни някога към орнитолог," коментира Ахмед.

Резултатите от неговото изследване сочат, че все повече сови в Индия са залавяни чрез капани, продавани нелегално или убивани в ритуали за черна магия. Според доклада половината от 30-те вида сови, които обитават Индия, могат да бъдат купени живи на пазарите в страната.

Докладът подчертава, че убийствата на птици за "черна магия и вещерство заради суеверия, тотеми или проклятия" е сред основните двигатели на нелегалната търговия със сови.

Природозащитниците призовават за по-строги правила за опазване на птиците в навечерието на хиндуисткия празник Дивали. Събитието, познато още като фестивал на светлината, е едно от най-важните в хиндуисткия календар и е посветено на победата на доброто над злото.

"Изглежда, че жертвоприношението на сови в ритуали за благоденствие е обичайна практика в страната. Възможно е търговията с птици и броят на жертвоприношенията да се увеличи около Дивали", се казва в доклада, озаглавен "Застрашените пазители на нощта".

"Дивали трябва да е повод за празненства в цялата страна, а не за плячкосване на дивата природа заради глупави суеверия. Дивата природа в Индия вече се бори с много проблеми; отежняването на ситуацията и убийствата на животни заради невежество или страх не е приемливо в нашето модерно общество. Совите са също толкова важни за нашата екосистема, колкото и тигрите", коментира министър Рамеш.

Единственото решение на проблема е влизането в сила на по-строги закони и популяризирането на "жизненоважната роля на совите в екосистемата" и най-вече тяхната полза за земеделието, тъй като птиците ловуват гризачи и други вредни за реколтата видове", се посочва още в доклада.

Би Би Си

Видяна общо: 502 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.