Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Индия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Индийската икономика отчете ръст от 8.9 % през второто тримесечие

Дата: 01.12.2010

Индийската икономика нарасна с 8.9 % през второто тримесечие спрямо същия период предходната година, въпреки очакванията на експерти, че растежът ще спадне под 8.8 %, пише "Файненшъл таймс".

Премиерът на страната Манмохан Сингх прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Индия ще се увеличи с 8.5 % през 2010 г., след като отчете годишен ръст от 7.4 % през 2009 г. Сингх изрази тези очаквания, въпреки силната суша през тази година, която удари селското стопанство и доведе до скок на цените на хранителните продукти.

Сингх допълни, че засилването на вътрешното потребление може да изстреля нарастването на БВП към 10 % на годишна база през идните две години и така да застигне Китай като темп на растеж.

Според Раджев Малик, иконимист в CLSA, икономическият растеж се е превърнал в свещенна дума за индийското правителство, което прави всичко възможно да поддържа добрите темпове и да избегне резки понижения на икономиката.

Анкета на "Ройтерс" показа очаквания за ръст на индийското БВП от 7.2 % до 9 % за второто тримесечие (което е от юли до септември). Като цяло прогнозите бяха за стойности по-ниски от предишните три месеца, когато беше отчетен ръст от 8.8 %. Силните резултати на икономиката на страната ще дадат глътка въздух на правителството, което в момента е разтресено от корупционни скандали. Допълнителен проблем за Индия е и голямата инфлация, което принуди централната банка да затегне монетарната политика и увеличи основната лихва през последната година.

Инфлацията е и основното предизвикателство пред икономиката на страната, чието производство е доста зависимо от вноса на петрол и неговите цени, смята Рохини Малкани, икономист от Citigroup. Тя допълни, че темповете на растеж са се върнали почти до предкризисните нива.

Достигането на двуцифрен растеж, може да се окаже проблематично, защото последната разбивка на инвестициите в страната, показват тенденция за намаляването на чуждите капиталови потоци към Индия и това е притеснително, допълни Малкани.

в-к Дневник

Видяна общо: 460 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Индийската икономика отчете ръст от 8.9 % през второто тримесечие
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.