Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Ватикана.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Броят гафовете на Джордж и Лора

Дата: 08.06.2007

Буш нарича папата "господине", съпругата му пита къде са "7 милиона хълма в Рим"

Джордж Буш няколко пъти нарече папа Бенедикт XVI "господине" вместо официалното обръщение "Ваше светейшество" на първата им среща вчера. Повече от свободното му държание контрастираше с обичайната за Ватикана сдържаност, коментира АФП.

"Да, господине" (Yes sir) - така Буш няколко пъти отговори на въпросите, зададени му от главата на римокатолическата църква пред фотографите и камерата на ватиканската телевизия преди и след разговора им насаме. Думите му бяха веднага изтълкувани като гаф от италианските медии, свикнали със строгия етикет на Ватикана. Журналистите обърнаха внимание и на прекалено свободното, според тях, държание на Буш с папата и "тексаската" му поза със скръстени крака по време на аудиенцията в частната библиотека на папския дворец.

Междувременно се счупи лимузината, с която Буш се движи из Рим по време на посещението си в Италия, предаде агенция Новости. Заради повреда в двигателя луксозната и защитена машина спряла насред града. Случката се разиграла недалеч от знаменития фонтан Треви. Заради повредата Буш трябвало да се прехвърли в друг автомобил. Сикрет частите на американския президент обаче го натоварили в кола, която се оказала прекалено голяма и не могла да влезе през вратата на американското посолство. Това принуди главата на САЩ да слезе и да повърви пеша до сградата на дипломатическата мисия.

Гафовете съпровождаха и съпругата на Буш - Лора, при визитата в Италия. Първата дама на Америка, докато се възхищавала на панорамата на Вечния град от хълма Квиринале, запитала учудена: "Но къде са тези седем милиона римски хълма?" Докато съпругът й бе в срещи, за Лора Буш бе организирана екскурзия из съкровищницата на ватиканските музеи, посочва ИТАР-ТАСС.

В Рим Буш се срещна с италианския си колега Джорджо Наполитано. След това Буш се отправи към Ватикана за първия си разговор на четири очи с папа Бенедикт ХVI. Двамата говорили половин час насаме. Усмихнати, Буш, придружен от съпругата му Лора, облечена от глава до пети в черно и с черна дантелена кърпа на главата, бяха посрещнати при пристигането си в папския дворец от префекта на Ватикана монсеньор Джеймс Харви. За какво са си говорили главата на римокатолическата църква и Джордж Буш не бе огласено. Според информация на ИТАР-ТАСС двамата са разговаряли за срещата на върха на Г-8, за борбата срещу СПИН, войната в Ирак, ситуацията в Ливан, в Дарфур и Латинска Америка, се казва в съобщение на Ватикана за срещата.
След това Буш се видя и с италианския премиер Романо Проди на работен обяд.

В края на визитата си президентът на САЩ имаше частна среща с лидера на консервативната опозиция Силвио Берлускони.

Около 10 000 полицаи и командоси се грижеха за сигурността при посещението на Буш.

Видяна общо: 339 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.