Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Ватикана.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Църквата на Апенините: Спрете да чатите до Великден

Дата: 08.03.2009

Италианската църква призовава християните да спрат да изпращат текстови съобщения по мобилните си телефони, да не играят компютърни игри и да не посещават социални мрежи в Интернет в очакване на Великден. Традиционно италианците се въздържат от мазни храни и алкохол преди настъпването на католическото Възкресение Христово.

Новият апел на Църквата да се избегнат изкушенията на модерното време - Facebook, iPhone и компютърните игри е безпрецедентен. Вероятно той е един от резултатите на изказванията на папата относно виртуалните приятелства. През януари папа Бенедикт XVI предупреди по своя онлайн канал в YouTube, че прекомерното ползване на мобилни телефони и компютри "може да изолира индивидите от социално общуване и да попречи на покоя и смирението, които са необходими за човешкото развитие".

Кампанията за въздържане от мобилните телефони и компютрите бе започната от епархиите в Модена, Бари и Песаро и вече се разраства из цяла Италия. В Тренто (италианските Алпи) църковните служители призовават младите хората не само да се откажат от мобилните телефони и компютрите, но и да спрат да хвърлят дъвки по тротоарите и да не бъдат егоисти. В Риволи, град в близост до Торино, свещениците са помолили вярващите да изключат телевизорите си и да ги покрият с черно наметало до Великден. Патриаршията във Венеция е призовала хората да пият само вода от чешмата и да се въздържат от бутилираната минерална вода. Според епископ Джани Фацини от местната епархия апелите за въздържание са подходящи не само в духа на Великденския пост, но и в съответствие на световната финансова криза. "Ако всеки се откаже от нещо, това може да има колективен ефект", казва той.

Италианците са смятани за шампиони по изпращане на съобщения - на второ място в Европа след британците, които водят класацията.

Според професор Бруно Далапикола, преподавател по генетика в Университета в Рим, неговите студенти няма да послушат тези апели: "Много малко млади хора се вслушват в думите на църковните служители, още по-малко ще спрат да изпращат текстови съобщения", споделя професорът.

Съмнения съществуват и вътре във Ватикана. По думите на Джан Мария Виан, редактор във ватиканския вестник "L'Osservatore Romano" тези SMS-и са неутрални по природа: "Ако текстовите съобщения служат за по-добра комуникация, не разбирам защо трябва да се отказваме от тях на Велики Петък или който и да е друг ден", коментира Виан.

"Свещениците могат да помолят вярващите да се откажат от чаша кафе и да дадат парите за бедните", казва теологът Джани Генари, който смята идеята за смешна и нелепа.

La Repubblica

Видяна общо: 473 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.