Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Ватикана.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Ватикана откри останките на свети Павел

Дата: 30.06.2009

Тленните останки, открити наскоро от археолози в каменен саркофаг в римска базилика, принадлежат на свети апостол Павел, заяви вчера папа Бенедикт ХVІ, цитиран от световните медии. Сензационното откритие съвпада с края на тържествата, свързани с 2000 годишнина от раждането на апостола, и идва само ден, след като Ватикана обяви, че учени са намерили най-старото досега изображение на св. Павел, което датира още от края на ІV в.

По думите на папата останките на апостола се намират в саркофаг, разположен в базиликата "Св. Павел извън градските стени". Учени са успели да вземат проби от вътрешността му, без да го отварят, с помощта на сонда, вкарана през малък отвор. Те открили фрагменти от човешки кости, датиращи от І или ІІ в., както и наличие на тамян, органични и варовикови съединения и следи от пурпурна ленена тъкан, обтакана със злато, и тъкан със син цвят с ленени влакна.

Самият саркофаг, открит още през 2006 г., се намира в основата на главния олтар на храма, под епиграфския надпис "Павел апостол и мъченик" (Paulo Apostolo Mart), което според експерти от Ватикана потвърждава тезата, че в него са останките на апостола.

В неделя официалното издание на Светия престол "Осерваторе романо" съобщи, че тези дни учени са открили "най-древната досега икона, посветена на култа към свети Павел", на стената на една от катакомбите под Рим. Фреската представлява лице на мъж с черна заострена брада, високо чело и светложълт ореол около главата.

Видяна общо: 613 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.