Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Ватикана.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Почистват посетителите на Сикстинската капела с прахосмукачка

Дата: 29.01.2013
Системата ще чисти обувките и дрехите на туристите от прах, влакна и други замърсители, които застрашават безопасността на фреските на Микеланджело
Сикстинската капела ще бъде оборудвана със специална вакуумна система за почистване на посетителите от прах и мръсотия, която ще се намира на входа на музея

Последното изстъргване на замърсяванията по стените на Сикстинската капела е извършено при реставрацията през 2011 година

Петте милиона туристи, които се очаква през тази година да посетят Сикстинската капела, във Ватикана, ще бъдат почистени с прахосмукачка и охладени преди да влязат. Причината е прекомерното запрашаване на помещенията, което уврежда уникалните стенописи, 500-годишнината от създаването на които беше отбелязана през октомври 2012 г.

"Специалната вакуумна система ще бъде монтирана на входа на музея и ще изсмуква прашинки, косми, влакна и други замърсявания, пренасяни от посетителите. Обезпрашаването ще продължава на отсечка от 100 метра на влизане в параклиса, а специален килим ще почиства обувките. Системата ще подсушава и запотяването на туристите и ще ги разхлажда, защото прекалената влажност и топлина също са вредни за стенописите" - съобщи директорът на музеите във Ватикана Антонио Паолучи.

С нововъведението Паолучи се надява да успокои учените, които настояват броят на посетителите да се ограничи. Сегашната система за климатизация, монтирана в началото на 90-те години на ХХ век, не може да се справи с удвоения наплив посетители. Над 20 хил. души премивават среднодневно през параклиса, построен по искане на папа Сикст IV през 1481 г. На 2 500 кв.м. площ са изрисувани 300 фигури, дело на Микеланджело, Ботичели, Перуджино, Пинтурикио.

На сайта на Ватикана вече е качена виртуална обиколка на параклиса, известен и с това, че именно тук Конклавът заседава, когато избира нов папа. Така че всеки може да огледа в близък план шедьоврите на ренесансовата живопис и без да пътува до Рим и да се блъска в тълпите.

в-к Кориере дела Сера

Видяна общо: 391 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Почистват посетителите на Сикстинската капела с прахосмукачка
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.