Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

$3400 за килограм розово масло

Дата: 15.08.2000

С 1 000 долара на килограм е спаднала цената на българското розово масло през последните 10 години, съобщи шефът на държавната лаборатория "Българска роза" Никола Ненов. В момента средната цена, на която се продава нашето масло зад граница, е около 3400 долара за килограм, заяви той.

Цените са спаднали, тъй като българските производители правят компромиси, само и само да пласират продукцията си, твърди Ненов. Въпреки това розопроизводството се възражда, смята той. В последните години са построени 7 съвсем нови дестилерии за преработка на рози. Създадени са и около 1 800 декара нови розови насаждения в Карловско и Казанлъшко.

Хит сред производителите обаче става лавандулата, която вече се отглежда масово. Килограм масло се изкупуваше м.г. от приозводителите по 34-35 долара. Очакванията са, че цените т.г. ще спаднат, тъй като количеството на произведената суровина ще нарасне. Има обаче пазар за българската лавандула, смята Ненов. Вече изнасяме и за страни като Австралия, Канада и САЩ.

Видяна общо: 473 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.