Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Чешка експедиция откри изворите на Амазонка

Дата: 29.08.2000

Великата река тръгва от потока Кархуасанта

Потокът Кархуасанта, извиращ от покритата със сняг планина Мисми, се оказа основният източник на река Апуримак, а оттам и на Амазонка. Това става ясно от публикувания доклад за резултатите от осъществената от чешки учени експедиция "Атун Маю", имаща за цел установяването на изворите на Амазонка. Експедицията е извършила множество измервания и заснемания в планинската верига Корделиери де Чила, Арекипа.

Изследователите, ръководени от проф. Бохумир Янски от Карловия университет в Прага, на практика са потвърдили хипотезата на перуанския географ Карлос Пеняеррера дел Агила, изложена през 1996 г. В неговия труд "География на Перу".

За да се потвърдят и допълнят получените резултати, в момента проф. Янски осъществява нова експедиция. В нея участват перуански учени и специалисти от Националния географски институт, от университетите в Сан Маркос и Сан Агустин де Арекипа, както и експерти от въоръжените сили на Перу. Предвидени са заснемания на реките Апачета и Каканса, чийто течения са посочени по-рано от някои изследователи и учени като най-отдалечените водоизточници, подхранващи Амазонка.

Експедицията "Атун Маю 2000" може да даде ценен принос към географската наука и същевременно да потвърди уникалния характер на територията на Перу като географски обект и природна среда. За ползотворното сътрудничество в това отношение на чешките и перуанските учени се съобщава в информационния бюлетин на посолството на Перу в България.

Явор Стоянов

Видяна общо: 573 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.