Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

До 450 долара за руска виза

Дата: 10.08.2000

Москва - Издаването на руски визи по света се извършва по различни правила. Според агенции, занимаващи се с оформяне на документи, получаването на стикер може да се окаже трудна работа.

Неразбориите за получаване на разрешителните се дължи и та това, че руското външно министерство налага едва няколко общи указания, а и често ги променя. Консулствата по света определят свои собствени тарифи за визите. Възможно е те да се променят ден след получаването на документите. Например едногодишна бизнесвиза, издадена в Ню Йорк, струва 450 долара, а във Варшава - $290. Руското външна министерство отказва коментар за цените и общите указания за издаването им.
В бившия съветски блок условията на работа на руските консулства меко казано са впечатляващи. Издаваните визи са относително евтини, но за сметка на това или работното време на консулствата е неясно, или проблеми с комуникациите. Консулството в Букурещ например редовно не спазва обявените часове за прием.
Проблемите не свършват в границите на бившата съветска империя. Консулството в Париж е известно с акуратно спазване на всички указания на Москва. Интересното там е, че за издаването на руска виза се изисква удостоверение, че желаещият да пътува не е болен от СПИН. Докато в представителството в Талин, Естония, не държат толкова на този документ, обяснява представител на фирмата "Андрюс консултинг".
Мария Пантелеева от "Виза хауз" заяви, че е трудно да се каже кои дипломатически представителства по света са най-приятелски настроения към мераклиите да получат визи. Но за сметка на това тя не се поколеба да посочи трите руски консулства, които трябва на всяка цена да се избягват - в Единбург, Ню Йорк и Сан Франциско. Телексите за потвърждение от Единбург редовно се губели някъде по трасето между Шотландия и Русия. "А когато се обаждане да проверим дали документите са пристигнали, персоналът се отнася изключително нелюбезно", добавя Пантелеева. Същият проблем е и в Ню Йорк. А според фирмата в представителството в Сан Франциско е по-добре човек да не стъпва.
Друга клопка за желаещите да получат руска виза е подаването на молбата в трета страна. Хората, които кандидатстват за разрешително в Германия, без да са немци, се оказват принудени да представят адресна регистрация или позволение за работа в страната. Ако пък немец кандидатства за руска виза в трета държава, той също трябва да покаже документи. Граждани на страните от Шенген, които пътуват свободно из повечето европейски държави, често са принудени да изпращат оригиналните си документи до собственото си външно министерство, вместо да се използва факсът. В крайна сметка според представителите на фирмите 90 на сто от вероятността за получаване на руска виза зависи от излъчването на кандидата. Колкото и да е странно, външният вид и доброто впечатление могат да решат редица проблеми. В консулствата на Москва предпочитат хора, които са точни, на не твърде педантични, които знаят правата си, нo не влизат в прекалени спорове.

в-к Москоу таймс

Видяна общо: 510 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.