Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Софиянци литват за сефте от Капраля

Дата: 02.08.2000

Обучение по летене с параплан в много страни по света, а и в България, се извършва с курсовете за начинаещи пилоти. Те се провеждат по правилата на местния клуб или съгласно изискванията на инструктора. В някои напреднали държави като Австрия, Германия и Франция например, има универсализирани и задължителни правила на начина на обучение. В сравнение с другите въздушни спортове, парапланеризмът е най-достъпен от гледна точка на цената, бързината на първоначални летателни умения, психо-физически изисквания към обучаемите и организацията на полетите.

Повечето курсове за обучение на начинаещи пилоти у нас се провеждат от квалифицирани инструктори или по-напреднали пилоти. Те осигуряват необходимата екипировка - учебно крило, сбруя, шлем. За учебен склон в София се използва хълмът Капларя - висок 70 м баир между селата Бистрица и Железница. Цените в различните клубове са различни и подлежат на договаряне с инструктора. Десет полета за два дни струват между 50 и 100 лева. По-продължителен курс, който също се договаря индивидуално, може да включи до 40 полета при различни метеорологични условия. Курсистите обикновено ползват отстъпка, ако си купят крило от инструктор или пък разполагат със собствен транспорт.

В София се лети на Капраля, от Витоша - Камен дел, Голи връх, Комините и Резньовете (при северен вятър). При южен вятър места за летене са Конявската планина и Ресник, също и Сопот, където до старта има седалков лифт.

На морето през лятото се лети на Албена, където при бриз може да се остане с часове във въздуха, понякога и след залез слънце.

Видяна общо: 493 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.