Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Сметище до Долни Богров трови подпочвените води

Дата: 02.08.2000

Депото за битови отпадъци до Долни Богров има опасност да замърсява подпочвените води, съобщи Кети Янкова, експерт в дирекция "Мониторинг на околната среда" в Изпълнителна агенция по околната среда към МОСВ.

Опасност за подпочвените води има в районите на още 11 общински депа за отпадъци. Това са Пазарджик, Лом, Балчик, Асеновград, Попово, Варна, Карлово, Разград, Русе, Силистра и Монтана. И 12-те депа са действащи в момента.

Повечето от тях са върху нестабилни почви и подпочвени води, като най-рисково е това в Долни Богров, твърди Невелина Велчева от Германското дружество за техническо сътрудничество и референт към посолството на Германия.

Според първоначални проучвания всяко от 12-те депа обслужва около 20 000 жители и се намира на не повече от десет километра от населения район.

Степента на риск при 12-те депа е най-голяма. Те са част от изследваните 59 депа, разделени на четири групи в зависимост от степента на риска, допълни Янкова. Изследването им е направено по германски методи, съобразени с българските условия.

С газ-анализатор за емисията на газове и съдържание на метан, са изследвани 11 от 59-те депа, каза Михаил Стайнов, ръководител на проекти в Регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа - България. Най-големи емисии газ са установени в депата на Суходол и Пловдив.

Борислав Наумов

Видяна общо: 460 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.