Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Президенти на прицел

Дата: 21.09.2000

Избраниците на американския народ са непрекъснат обект на опити за убийства, дори и с най-причудливи оръжия

Историята на покушенията срещу американските президенти е доста обширна. Изобретателността на терористите наистина не знае граници. При това някои примери при избора на оръжия за атентат срещу омразните властници поразяват с идиотизма си, а самите операции- с абсолютното си недомислие. Но за съжаление не винаги е така- спомнете си само за Линкълн и Кенеди. Но има и на какво да се удиви човек!

Водосточната тръба

На 27 юли 1976 г. когато администрацията се оглавява от Джералд Форд, пред самия вход на Белия дом е забелязан неизвестен мъж, носещ в ръце дълга около метър водосточна тръба. Не се подчинява на нареждането да спре. Агентите от службата за охрана откриват огън. Атентаторът е ранен в гърдите и скоро след това издъхва. И до днес не е известно как е попаднал на територията на Белия дом и кой всъщност е този пишман терорист. Поради смъртта му неизвестен остава и психическия му статус- любопитен въпрос , породен от необичайността на избраното от него оръжие.

Откаченият дрипльо

3 октомври 1984 г., на власт е Роналд Рейгън. Посред бял ден, край оградата на Белия дом, облечен в дрипи скитник изважда пистолет и го насочва към агентите от охраната. Те нямат възможност да стрелят, тъй като въоръженият мъж е заобиколен от множество минувачи. Те на свой ред се вцепеняват и буквално всеки замира на мястото си, опасявайки се да не би със случайно свое движение да предизвика начало на престрелка. След няколко минути на крайно напрежение, скитникът изчезва в тълпата. Всички остават недоумяващи- какво е искал този дрипав скитник? Може би да го отведат направо при президента, за да го гръмне без затруднение?

Горкият Клинтън

Най-много опити за покушение на глава на президент в цялата история на президентската институция се падат на Бил Клинтън. На 12 септември 1993 г. близо до централния вход на Белия дом се разбива едноместен самолет. Пилотиращият го Франк Юджин Кордер няма свидетелство за пилотиране на такава машина, а на всичко отгоре я е откраднал. Кордер загива. Справка показва, че той се води на отчет в една от психиатричните клиники в щата Мериленд. Скоро след този инцидент полицията застрелва минувач, размахващ нож в непосредствена близост до президентската Бяла къща. Може би този случай звучи доста несериозно, но правоохрaнителните органи в САЩ си го водят в статистиката като поредния опит за покушение срещу американския президент.

И последното за тази година - 37-годишният Леланд Уилям Моджески от Вашингтонско предградие, прескача оградата на Белия дом и хуква към заветната сграда. Защитата нормално се включва и върху нарушителя се хвърля един от охранителите. Моджески крещи: Искам да видя президента! След това вика за помощ, макар че държи в ръце пистолет 38-ми калибър. Впрочем, по- късно се оказва, че пълнителят му е празен. На какво се е надявал този образ е трудно да се каже!

Владимир Киров

Видяна общо: 499 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.