Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

По 50 души отиват в Швейцария

Дата: 02.09.2000

Нашата служба по заетостта очаква увеличение на квотата

По междуправителствената спогодба за обмен на стажанти България може да праща 50 работници всяка година. Поради големия интерес службата ни по заетостта прати в Берн молба за увеличаване на квотата, съобщи Галина Веселинова, шеф на сектора "Международни спогодби и разрешения за работа".

За договор за работа в Швейцария е необходима предварителна уговорка с местен работодател.

Едва когато кандидатите си намерят работно място подават документи при нас, обяснява Веселинова. Това са трудов договор (швейцарски образец) с програма за допълнителна квалификация, автобиография, снимка, служебна характеристика или препоръка от работодател, свидетелство за съдимост и легализирани копия на дипломи за завършено висше или средно образование и допълнителни квалификационни курсове и специализации.
Документите трябва да са на езика, който кандидатът ще ползва по време на стажа в Швейцария - френски, италиански или немски.

Ако мераклиите за там не можели сами да установят връзки с швейцарски фирми, те можели да потърсят чрез НЗС посредничество на Федералната служба по въпросите на чужденците в Берн (Bundesamt fur Aualanderfragen - BAF, Schweiz, 3003 Bern - 15, Quellenweg 15). Това обаче бил по-трудният начин за намиране на работа.

За Швейцария се търсят главно медицински сестри. Миналата година например успели да се уредят само жени с тази специалност, и то с немски език. Икономисти, лекари и стоматолози били отрязани, въпреки че първоначално се смяташе, че имат шансове заради специалното писмо от Берн, в което се твърдеше, че отварят възможности и за добре квалифицирани специалисти с икономическо, техническо или медицинско образование.

Мераклиите за Швейцария с професии от ресторантьорството и хотелиерството могат да се обърнат за съдействие към браншовите съюзи там.

Адресите са:

Schwizer Hotelier - Verein, Monbijoustrasse 130, 3011 Bern
tel.: 0041-31-3714333, fax 0041-31-3703170

GastroSwisse, Blumentfeld 20, Zurich 8046
tel. 0041-1-37775111, fax 0041-1-3721492

Union Helvetia, Adligerswilerstrasse 22, 6006 Luzern
tel. 0041-41-4182333, fax 0041-41-4182282

Работната виза е за 12 месеца, с възможност за увеличаване до 18. Има и възрастово ограничение. Кандидатите трябва да са между 18 и 30 години. Необходимо е още и професионално образование.

За работа в операционни и други тежки отделения медицинските сестри вземали около 4000 швейцарски франка. Тези, които се цанят в ресторантите пък, си докарват до 3500 франка. Швейцарците поемат и застраховките за болест и злополука, пътните и квартирните разходи на гурбетчиите.

Посредничеството на нашата служба по заетостта, както и на Федералната служба по въпросите на чужденците в Берн са безплатни. Кандидатите обаче са длъжни да заплатят обичайните такси за влизане и пребиваване в Швейцария.

Видяна общо: 620 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.