Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Франция ще спечели 900 милиона евро от изтеглянето на франка

Дата: 23.11.2001
 

Повече от 900 милиона евро (790 милиона долара) ще влязат във френската хазна в резултат на изтеглянето на франка и въвеждането на еврото от първи януари 2002.

Френския бизнес ежедневник Les Echos съобщи, че цифрата се основава на очакването че не всички френски банкноти и монети в обръщение ще бъдат предадени на централната банка. Така ще се получи разлика в полза на държавата, между парите отиващи в обръщение и тези излизащи.

Не всички банкноти и монети ще се предадат, защото част ще бъде задържана от колекционерите, а друга ще остане в туристите и хората които забравят да обменят парите си.

В резултат, правителството може да прибере около 910 милиона евро, от които 773 милиона са включени в проектобюджета за 2002, съобщава вестника.

Този джак пот, според вестника, е разгневил банкерите и бизнесмените, които са инвестирали без никакви компенсации в подготовката за старта на еврото.

Френският франк ще бъде изтеглен от обръщение до 17-ти февруари.

Yes.bg

Видяна общо: 922 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.