Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ватиканът сече Euro

Дата: 18.12.2001

Ватиканът е най-малката държава в света, но това не означава, че не може да има своя армия и своя евровалута. Италианският монетен двор изсече милиони монети евро за Италия, но посвети част от продукцията си и на еврото за Ватикана.

Светият престол направи поръчка за 670 000 евро. Профилът на държавния глава на Ватикана - папа Йон-Павел Втори, краси монетите от 1 и 2 евро, както и монетите на евроцентовете. Това обаче може да създаде известни проблеми, защото еврото на Ватикана ще бъде в обращение във всички страни от еврозоната, включително и в тези, чиито граждани не са католици. Друг проблем е, че Ватиканът на практика не е част от еврозоната.

След дълги дискусии е взето решение, че Ватиканът просто ще използва новата валута, без да става част от еврозоната и без да се подчинява на икономическите критерии, валидни за държавите от еврозоната.

CNN

Видяна общо: 968 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.