Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Цените на акциите на “Пампорово” падат

Дата: 29.10.2002

Един от най-известните ни зимни курорти е "Пампорово" в Родопите, който е публично дружество от 1997 г., но в същото време акциите му - едни от най-неликвидните на Българска фондова борса - София. Чрез масовата приватизация година бяха продадени 23.5 процента от капитала на дружеството, които бяха придобити от приватизационни холдинги и индивидуални инвеститори. След това обаче малка част от продадените акции се търгува на борсата, като за пет години са изтъргувани само 3548 акции.

Сега чрез борсата срещу компенсаторни инструменти се предлага да бъдат продадени 35 861 акции, представляващи 10 процента от капитала на "Пампорово". Според брокери интерес към тях може да има главно от страна на собственика на мажоритарния пакет, докато слабата ликвидност ще спре останалите инвеститори от покупки.

Цената на акциите на дружеството в последните две години постоянно пада, като се почне от 2.87 лева в края на 2000 г. до един лев на 2 юли тази година. Последните сделки с акции на "Пампорово" са станали на цена 1.30 лева на 5 юли. Освен цената на акциите и финансовите резултати на дружеството постоянно се влошават от печалба от 1.743 милиона лева през 1999 г. до загуба от 1.202 млн. лева през миналата година. През 2000 г. бе раздаден и дивидент в размер на 30 процента от печалбата. За последните три години постоянно намаляват и приходите от продажби на дружеството. Резултатите на дружеството за шестмесечието не са качени на сайта на Държавната комисия по ценни книжа, но според представители на дружеството те са по-добри от тези за миналата година, защото отразяват резултатите от дейността за периода януари-април, което всъщност е сезонът на активна дейност на зимния курорт. "Загубата за миналата година се дължеше основно на недоброто функциониране на пропускателната система на ски влековете, но проблемите вече са решени и резултатите ще се подобрят," каза за "Дневник" Маргарита Крумова - PR на дружеството.

През януари 2001 г. 60 процента от капитала на Пампорово бяха продадени на регистрираната в Цюрих фирма "Турист инвест" АГ за 11 млн. долара. Дружеството бе включено в списъка за целева приватизация и цялата сума бе платена в брой. Според условията на сделката купувачът трябва да инвестира в дружеството 2.447 милиона долара в срок от три години. До избирането на този купувач се стигна след шест кръга преговори, като основният му конкурент бе тогавашния "Петрол холдинг груп", сега преименуван в "Синергон холдинг", който даваше 8.304 млн. долара. Българският консултант на купувача по сделката за мажоритарния дял е СИБАНК, което е посочено в годишния доклад на банката за 2000 г., а според множество публикации всъщност банката стои и зад купувача на дружеството.

Според материали от пресата от тази година цялото дружество "Пампорово" е заложено в СИБАНК заради кредит, получен през юли 2001 г. от тетевенската фирма ЕТ "Теодосия - Мария Калинова". С решение на Смолянския окръжен съд е бил узаконен особен залог, според който, ако едноличната фирма не върне кредита в размер на 6.299 млн. лева, ще го плаща "Пампорово". Според представители на дружеството това не е вярно и дружеството не е поемало чужди задължения.

Акционерното дружество "Пампорово" притежава всички ски влекове в курорта, а също и два хотела - "Перелик" и "Арфа". Дружеството при тежава и автопарк от 15 автобуса, с които се извършват туристически услуги.

Дружеството е готово за зимния сезон и се очаква резултатите да бъдат много по-добри от миналия сезон, каза Маргарита Крумова. Вече има сключени договори с туроператори от Англия и Германия, откъдето са традиционните посетители на курорта, а също и от Македония и Сърбия, в които напоследък има повишен интерес. На туристическата борса в Москва бяха сключени договори за туристи от Русия след известен отлив през последния сезон.

Ще има търсене на акциите на "Пампорово", защото дружеството има потенциал независимо от влошените му резултати напоследък, смята Христо Ганчев от "Брокерс груп". Според него мажоритарният собственик на капитала все още не притежава необходимия му дял от капитала за взимане на важни решения и ще направи всичко възможно да вземе нужните му проценти при продажбите на борсата. Според Ганчев дружеството може да има проблеми с реституционните претенции на собствениците на земи, върху които е построен курортът.

БТА

Видяна общо: 556 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.