Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Държавата ще субсидира най-малко 5 игрални филма годишно

Дата: 09.10.2002

Създават специални кина за порно

Салоните задължени да показват в 5% от времето родни ленти

Порнографски филми и такива, които проповядват насилие, верска и етническа нетърпимост или откровено подтикват към употреба на алкохол, стимуланти и наркотици, ще могат да се показват само в места, специализирани за такива произведения. Това е записано в законопроект за филмовата индустрия, внесен от културния министър Божидар Абрашев, който МС ще обсъди утре. В спецкината няма да се допускат деца под 18 г. Законът допуска подобни филми да се излъчват и от други разпространители между 22 и 8 ч.
Само младежи над 16 г. ще бъдат пускани в салоните на филми, в които има много кадри с еротично съдържание и демонстративно се показва насилие. За филми, които съдържат отделни кадри с еротично съдържание или употреба на наркотици и насилие, няма да се допускат деца под 12 г., освен ако не са с пълнолетен придружител. Всички филми ще бъдат категоризирани в 5 групи - А, В, С, D и X. Тези от категория Х ще се излъчват в спецкината.
Всички филми, които се разпространяват на територията на страната, ще трябва да получат визи за това. Първо трябва да са получили категория. Поне 5% от времето за показ на филми в кината трябва да се отдели на български продукции, според проекта. То трябва да се разпредели равномерно във всички часови пояси. Поне 15% от времето трябва да се отдели за български и европейски филми общо. При нарушение на този процент глобите за кината ще са между 7 и 14 000 лв.
С проектозакона държавата се ангажира да субсидира не по-малко от 5 игрални, 10 пълнометражни документални филма и 120 минути анимация годишно. С до 50% от брутоприходите от продадени билети за период от 6 месеца, предхождащи излъчването на филма, ще се подпомагат от държавата и киносалоните, ако излъчват български продукции или копродукции с европейски страни и държави, с които имаме спогодби. Вече ще се поддържа регистър на българските филмови продуценти и на киносалоните. Най-малко 6 месеца след показ на филм в кино, той ще на видео, а 12 месеца по-късно - и по телевизията.

Владимир Киров

Видяна общо: 470 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.