Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Варненец проектира нова кула в Ню Йорк

Дата: 10.10.2002

Така би изглеждал бъдещият световен търговски център в Ню Йорк според на арх. Косьо Христов.


80-годишният арх. Косьо Христов участва в конкурса за нов търговски център в Манхатън

Арх. Косьо Христов, известен не само в професионалните среди като един от интересните съвременни архитекти, предприе поредната си дръзка постъпка. Само преди седмица той изпрати до Lower Manhattan Development Corp. (камара за градоустройствено развитие на общината в Манхатън) своята концепция за възстановяване на търговския център.
Споменът за кулите-близнаци, които винаги са били емблеми на Ню Йорк, скоро няма да бъде забравен, казва той. Може да ме вземат за луд, но това, което се случи на 11 септември 2001 година, все още ме преследва, мир не ми дава, казва арх. Христов. Затова решил да участва в международния конкурс за изграждане на разрушения след атентата търговски център в Ню Йорк.
Арх. Косьо Христов, който само преди три месеца навърши 80 години, е проектирал редица жилищни и обществени сгради в страната и в Тунис. Само във Варна неговото име се свързва с Фестивалния и конгресен център, хотел "Черно море", Дома на науката и техниката и редица други обекти. Той е един от малцината (ако изобщо има такива) български архитекти, участници в конкурса. Преди три години посетил Ню Йорк и дори се снимал пред кулите-близнаци. Японските архитекти, проектирали гигантските небостъргачи, са направили груба грешка, щом се допусна да загинат толкова хора, смята неуморимият архитект. За съжаление не могъл да посети мястото след разчистването на терена, за да добие по-точна представа. Затова решил да се спре на външния облик на бъдещите обеми. Помогнал си със скица от туристическата карта, която ползвал при посещението си в американския мегаполис.
Вместо два отделни блока (както беше преди), той заложил на по-широк компактен блок със сложно очертание (и в хоризонтален, и във вертикален план). Дългата ми практика при проектирането на масово посещавани обществени сгради ме е приучила да внимавам в изключително сериозните проблеми за евакуация при масова паника, пожар и други природни бедствия, пояснява архитектът. А принципът е елементарен. Всяко голямо сборище, затворено със стени, трябва да има най-малко две изходни врати, от които да се излиза на открито далеч от обсега на сградата. На всеки 15 - 20 етажа задължително се оставя по един комуникационен етаж, освободен от друго предназначение, добавя той. Когато човек, дори случайно попадне там, трябва бързо да намери изхода.
Сферични полупрозрачни, блестящи с отблясъците си обеми, се свързват с комуникациите. Обвити в стъкло, те могат да поемат функциите за евакуиране от високата сграда. Олекотените, закръглени цветни елементи се отличават от основната сграда, но не променят архитектурния образ. Новата структура да бъде използвана като опора, където да се разположат допълнително конструктивни елементи, необходими за сигурността, съветва арх. Христов. Неговата идея е така нареченото "спасително ниво" да се развие така, че да поеме голяма част от бягащите панически хора. Това би облекчило съсредоточаването им около асансьори и стълби, смята варненският архитект. Дали американците ще се вслушат в неговите предложения, ще разберем по-късно.

 

more.info.bg

Видяна общо: 543 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.