Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Днес откриват кулинарната изложба в Евксиновград

Дата: 10.10.2002

Царските особи си падали по манджи "ала"


Какво са си похапвали в двореца "Евксиноград" преди сто и повече години, може да се види от изложбата, която се открива днес във варненския Държавен архив. Меню от 18 септември 1894 г., изписано на френски и български език, показва изтънчените вкусове на царските особи. В дневния лист на царското семейство са изписани ястия като крем-супа "л"емпериал", крокети ала дипломат, говеждо филе по фламандски, фино птиче месо с червен сос, печени пъдпъдъци, грах по английски, вишнов сладолед, крем с вафли, крем с плодова салата в шампанско...
Дали Фердинанд е чакал гости този ден или така са си угаждали редовно на масата, от документа не става ясно. Австрийско-френското потекло на монарха, вкусът му към охолен живот се е отразявал, без съмнение, и на кулинарните му навици. За гости или не, трапезата действително е била царска.

 

Александър Монев

Видяна общо: 453 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.