Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Закон за розите ще слага ред в производството

Дата: 10.10.2002

Отглеждането на рози и производството на розово масло ще бъде регламентирано в закон. Той се подготвя от междуведомствена работна група, в която участват представители на земеделското и икономическото министерство, както и розопроизводители и розопреработватели.
Документът трябва да сложи ред и да определи правилата в етерично-маслената промишленост, обясни Георги Николаев от Асоциацията на парфюмерията и козметиката.
Целта на подготвяния проект е да се регламентира пътят от създаването на посадъчен материал, засаждането на розовите градини, преработването на розовия цвят по българска технология, контрола върху качеството и излизането на маслото на пазара с единен сертификат на качеството му.
Предвижда се акредитирани от държавата лаборатории задължително да издават сертификати за качество на розовото масло. Сега производителите не са задължени да го окачествяват. По този начин търговската марка българско розово масло има опасност да излезе от пазара, обясни Николаев.
В България има около 11 хил. дка розови насаждения, от които 9 хил. дка са на над 10 години. Годишно страната произвежда около 700 - 800 кг, като цената на международните пазари е 3500 - 3800 долара за килограм. Създаването на един декар розови насаждения с отглеждането им до третата година струва 1000 лв. Напоследък има интерес към семейни розови градини и ние очакваме законът да подпомогне тези фермери, каза Мария Ангелакова, председател на асоциацията.
Организацията води разговори с ръководството на фонд "Земеделие" розопроизводството да бъде включено сред отраслите, които фондът годишно подпомага финансово.
Производството на рози в България е съсредоточено в четири региона - Казанлъшки, Карловски, Пловдивски и Стрелчански. В тях са изградени и основните преработвателни мощности - около 15 предимно частни дестилационни инсталации, в които могат да се преработват 7800 тона розов цвят за един сезон. Основните производители са седем компании, сред които "Биоланд", "Розабул" и "Буллатарс".

Ира Тодорова

Видяна общо: 484 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.