Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Полша затяга контрола по източната си граница

Дата: 31.07.2002
Европейският съюз и Полша подписаха ключово споразумение за засилване на източната граница на Полша с оглед скорошното й присъединяване към съюза, предадоха световните агенции. Варшава пое твърд ангажимент пред Брюксел да предприеме необходимите мерки за затягане на граничния си контрол, въпреки че това допълнително ще натовари бюджета й. Източната граница на Полша е с дължина 1260 км и Брюксел се опасява, че тя ще се превърне в удобен вход за нелегален трафик на хора и стоки. След 2004 г. тази линия, която отделя Полша от Русия, Украйна и Беларус, ще стане външна граница на Европейския съюз.

Според споразумението Полша ще увеличи броя на граничните си полицаи с 5300 души до 2006 г. Това е увеличение от близо 50%. През следващите 4 години по граничните бразди ще патрулират общо 18 000 войници, като изискването е те да бъдат професионални, а не наборни. По граничната линия ще бъдат открити десетина нови контролно-пропускателни пункта, снабдени с най-модерна техника, включително хеликоптери и инфрачервени локатори. В рамките на по-малко от година Варшава ще въведе визи за гражданите на Русия, Украйна и Беларус, откъдето се очаква да се появи най-силен емиграционен натиск към вътрешността на Европейския съюз. Тъй като с въвеждането на визи за съседните страни се очаква издаването на близо 1 млн. разрешителни за пребиваване дневно, полското правителство ще отвори допълнителни консулски служби в засегнатите страни. Първата нова служба ще бъде отворена в Калининград, за чиито жители ще бъде въведен облекчен визов режим. По този начин претенциите на Москва за свободен транспортен коридор към областта не бяха удовлетворени. След влизането на Полша в ЕС границата й с Германия ще остане затворена още няколко години, което също цели да спре евентуалния нелегален трафик. Гражданите на Полша и ЕС, които прекосяват разграничителната линия, ще могат да го правят само с идентификационната си карта, а не непременно със задграничен паспорт, докато гражданите на трети страни ще трябва да показват паспорти и евентуално визи.

На последния кръг преговори за членство в ЕС, завършил в понеделник, Полша попълни списъка на затворените си преговорни глави до 26. Новата затворена глава е "Правосъдие и вътрешни работи", като препоръката на Европейската комисия е до присъединяването на страната към ЕС допълнително да се подобри ефективността на съдебната система. Официални лица от Брюксел предупредиха, че най-голямата страна - кандидатка за членство в ЕС, все още е изправена пред проблем в преговорите по отношение на земеделската политика. Варшава ще трябва активно да лобира в Берлин и Париж, където ще се реши въпросът за финансирането на европейската аграрна политика след разширяването.

Борислав Михайлов

Видяна общо: 912 рейтинг: 0.22

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.