Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

"Аерофлот" стана акционер във "Франс телеком"

Дата: 31.07.2002
Руският самолетен превозвач "Аерофлот" е станал акционер в националната френска телекомуникационна компания "Франс телеком". Това съобщи в. "Ведомости", като уточни, че "Аерофлот" се е сдобил с 0.04% от акциите в телекома в замяна на депозитни сертификати от алтернативния френски оператор "Екуан", когото "Франс телеком" погълна миналата година.

Ръководството на "Аерофлот" се надява да успее да продаде получените акции на изгодна цена. За целта руският превозвач ще изчака покачване на пазарните котировки на френския телеком.

Компанията "Екуан", която оперира в Русия и Западна Европа, предоставя услуги за гласова връзка, за препращане на данни и достъп до интернет. "Франс телеком", който е 55.5% собственост на френската държава, държи контролния пакет от 54% от акциите в "Екуан". Допреди няколко години "Екуан" се наричаше "СИТА телекомюникейшънс холдинг" и собственици на депозитни сертификати в нея са всички големи европейски авиокомпании. Дяловете им зависели от броя на клиентите на "СИТА" във всяка страна в периода 1990-1994 г. "Аерофлот" влиза в групата на акционерите през 1995 г. с 1 695 142 акции. Част от тях руският преводач продаде през 1999 г. срещу $50.1 млн. Останалите акции са конвертирани през май тази година в 511 922 дяла във "Франс телеком" при пропорция 1 акция на телекома за 2.2 акции на "Екуан".

При обмяната френската компания постави условие получените акции да не се продават без изричното й разрешение в рамките на половин година след придобиването им. Забраната обаче загуби смисъл след обезценяването на книжата на "Франс телеком". В края на декември 2001 г. те се търгуваха за 45 евро, а във вторник борсите затвориха при цена от 14.95 евро за акция.

Ведомости

Видяна общо: 870 рейтинг: 0.21

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.